Együtt kell működni Izraellel a radikális iszlámmal szemben – állítja a spanyol Vox párt elnöke

Santiago Abascal első alkalommal adott interjút az izraeli médiának, amiben megerősítette kiállását a zsidó állam mellett.

Európában jelenleg is civilizációk harca zajlik a radikális iszlamisták és nyugati támogatóik részvételével, valamint állandó fenyegetettséget jelent a Hamász és Irán – többek között erről beszélt nemrég Santiago Abascal, a spanyol Vox párt elnöke az Israel Hayom nevű híroldalnak.

Abascal legutóbbi interjújában határozottan kijelentette:

„a Hamász egy terrorista szervezet, és ezeknek a barbároknak semmi helyük Európában. Sem Spanyolország, sem Európa nem támogathat terroristákat Izraellel szemben. Sajnáljuk, hogy vannak olyan pártok az országunkban, akik támogatják vagy kiállnak azok mellett, akik Izraelt támadják”.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) fogadja a spanyol jobboldali VOX párt vezetõjét, Santiago Abascalt a Karmelita kolostorban 2021. május 27-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A spanyol politikus Izraelt pártja teljes támogatásáról biztosította. Mint felidézte, Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten, ráadásul Irán közös fenyegetést jelent Európa és a zsidó állam számára. Szerinte Barack Obama és a nemzetközi közösség Teherán „karjaiba vetette magát” a nukleáris egyezménnyel 2015-ben.

„Abban az időben az ajatollah rezsimje pénzelte a kommunistákat Spanyolországban, hogy ezzel aláássa a nemzetünk stabilitását. Ezért később abszolút támogattuk Donald Trump döntését, amivel kilépett az egyezményből”

– fogalmazott a politikus, aki azt üzente, hogy a jövőben sem hajlandóak tolerálni Irán befolyását a spanyol belügyekben.

Abascal szerint Irán áll a Podemos nevű baloldali párt mögött is, amit jobboldali körökben sokan Teherán bábjaként tartanak számon. A 2014-ben alakult párt alapítója köztudottan szoros kapcsolatot ápol a spanyol nyelvű HispanTV csatornával, amit Irán állami irányítású műsorszolgáltatója működtet.

Miniszterelnöki tervei között a politikus arról is beszélt, hogy mivel Izraellel közös fenyegetettségek állnak fent, szerinte közös eszközökkel és hírszerzési együttműködéssel szükséges fellépni ezek ellen a jövőben.

A 2013-ban megalapított Vox (Hang) nevű párt konzervatív jobboldali politikai erőként definiálja magát, noha kritikusai gyakran a szélsőjobboldali pártként utalnak rá – jegyzi meg az Israel Hayom. Jelenleg a harmadik legnagyobb politikai párt Spanyolországban, a legutóbbi választásokon 52 széket szerzett a 350 fős madridi parlamentben. Támogatottságát megközelítőleg 15 százalékra becsülik.

Jobboldali fordulat Spanyolországban

A madridi választások jelentősége, hogy a jobboldal megtalálta a hangvételt, ami megragadja a választók fantáziáját. Tóth András írása.