Bíróság elé állítják a rendőrt, aki tavaly tévedésből lelőtt egy autista palesztint

A határőrök terroristának nézték a fiatalt, aki autizmusa miatt nem válaszolt a rendőrök felszólítására, hanem futni kezdett. 

Az izraeli rendőrség belső ellenőrzési osztálya, amely az Igazságügyi Minisztérium alá tartozik, csütörtökön vádat emelt egy határrendész ellen egy autista palesztin gondatlanságból elkövetett megölése miatt – írja az Ujkelet.live

A 20 éves rendőr akár 12 év börtönbüntetést is kaphat.

Ijád Halak 32 éves kelet-jeruzsálemi lakos, egy speciális szükségletű oktatási intézmény tanulója volt az Óvárosban. Az iskolájától néhány méterre lőtték le 2020. május 30-án.

A vádirat szerint, miközben az iskolájába tartott, Halakot egy határrendész egy ellenőrzőponton arra kérte, álljon meg és azonosítsa magát, de ő nem reagált. Ez arra ösztönözte a tisztet, hogy üldözőbe vegye a férfit, és rövidesen csatlakozott hozzá a parancsnoka és egy másik tiszt – az ügy vádlottja.

A lövöldözést követően a határrendészet nyilatkozatot adott ki, amely szerint a két tiszt úgy vélte, hogy Halaknál fegyver van, és miután felszólításukra nem állt meg, tüzet nyitottak rá. Futva üldözőbe vették, a férfi befutott egy szeméttárolóba, ahol lelőtték.

Kihallgatása közben a Halakot lelövő rendőr azt állította, hogy attól tartott, hogy fegyver van az arab férfinál, mivel az ,,gyanús mozdulatot tett”.

Halak egyik tanára szintén beszaladt a szeméttárolóba, ahol az áldozatot lelőtték, és héberül és arabul azt kiabálta: „fogyatékos, fogyatékos”.

Khiri Halak, Ijád apja a vádiratra reagálva azt mondta: ,,Azt akarjuk, hogy törvény legyen ebben az országban. Ebben az országban egyértelmű különbség van aközött ha arab vagy zsidó vagy.”

A vádlott rendőr jogi csapata a vádakat ,,sajnálatosnak” minősítette, mondván, hogy a tisztet nem terheli bűn a biztonsági helyzet közepén tett intézkedéséért.

A helyszínen lévő számos kamera ellenére sem az üldözésről, sem pedig a lövöldözésről nincs videófelvétel.

Izzik az izraeli közbeszéd az autista arab fiú halála miatt

A szenvedélyes közbeszédet moderáló héber „tiksoret” kommunikáció akkor teljesít a legjobban, amikor semlegesíteni tudja a heves közel-keleti indulatok nyomán kialakult lincshangulatot.