A NAÜ szerint az atomalkuval meg kell várni az új iráni kormányt

A 2015-ös atomalku felélesztésével várni kell amíg a június 18-i elnökválasztást követően megalakul az új iráni kormány – jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a La Repubblica című olasz lapnak adott, szerdán megjelent interjújában.

Grossi hangsúlyozta, hogy az újabb megállapodáshoz a felek politikai akaratára van szükség.

„Mindenki tudja, hogy jelen helyzetben ki kell várni az új iráni kormányt” – felelt a NAÜ főigazgatója a tárgyalások jelenlegi állását firtató újságírói kérdésre.

„A hetek óta tartó megbeszélések nagyon bonyolult és kényes technikai kérdésekre összpontosítottak, de amire igazán szükség van, az a felek politikai akarata” – húzta alá Grossi.

Agnes von der Muhll francia külügyi szóvivő Grossi kijelentéseire reagálva elmondta, hogy a megbeszélések jelen pillanatban a legbonyolultabb kérdések körül forognak és ezek tekintetében továbbra is komoly nézeteltérések vannak.

„A helyzet bátor döntéseket kíván, amelyeket gyorsan meg kell hozni, mert mindannyian egyetértünk abban, hogy az idő ellenünk dolgozik” – tette hozzá.

Az új iráni elnök várhatóan augusztus közepére fogja kinevezni kormányát. Az atomalku támogatójának számító Haszan Róháni leköszönő iráni elnök megbízatása augusztus 3-én ér véget. A voksoláson a legesélyesebbnek a keményvonalas konzervatív, a legfőbb vezető Ali Hámenei által támogatott Ebrahim Raiszit tartják.

Az atomalkuhoz való visszatérést célzó, áprilisban kezdődött bécsi tárgyalások hatodik fordulója egyébként szombaton kezdődött meg Irán és a nagyhatalmak képviselői között. A NAÜ közvetlenül nem vesz részt az egyeztetéseken, de szakértői ügynökségként az ő feladatkörébe fog tartozni az iráni nukleáris programot érintően kialkudott intézkedések ellenőrzése, valamint a jelenlegi szakértői ellenőrzések folytatása.

Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Iránnal szemben. Az iszlám köztársaság válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségei teljesítését, legutóbb pedig korlátozta a NAÜ ellenőreinek tevékenységét létesítményeiben.

Hajlandó lenne Joe Bidennel találkozni az egyik iráni elnökjelölt megválasztása esetén

A mérsékeltnek tekinthető jelölt csak a mezőnyében számít mérsékeltnek, a valóban normálisnak nevezhető aspiránsokat korábban kizárták a versenyből.