Blinken: Irán semmi jelét nem adja, hogy hajlandó lenne visszatérni az atomalkuhoz

Az amerikai külügyminiszter szerint Irán semmi jelét nem adja annak, hogy hajlandó lenne visszatérni a 2015-ös nukleáris megállapodás betartásához — írja a The Jerusalem Post.

A képviselőház külügyi bizottságának széles körű meghallgatásán Antony Blinken azt mondta, hogy

a felek „még csak nem is közelítenek ahhoz, hogy visszatérjenek a 2015-ös nukleáris megállapodás betartásához. Nem tudjuk, hogy ez egyáltalán meg fog-e történni”

— hangsúlyozta Blinken.

„Az elmúlt hónapokban közvetett megbeszéléseket folytattunk, és továbbra sem világos, hogy Irán hajlandó és kész-e megtenni, amit meg kell tennie ahhoz, hogy ismét megfeleljen a követelményeknek”.

„Azt azonban sajnos tudjuk, hogy mindeközben [Irán nukleáris] programja előrehalad”

— tette hozzá.

„Felrúgta a megállapodás által rárótt korlátozásokat, beleértve a dúsított anyag mennyiségét, amellyel rendelkezik; az anyagot mostanra egyes esetekben 20%-ra dúsították, sőt egy kis mennyiséget 60%-ra is. Elkezdett néhány fejlettebb centrifugát bevetni”.

A továbbiakban elmondta, hogy

„minél tovább tart ez a folyamat, annál inkább csökken a kitörési idejük”.

A megállapodás ezt egy évre vagy még többre tolta el, mondta Blinken, „ez mostanra – a közzétett jelentések szerint – a legjobb esetben is csak néhány hónapra csökkent. És ha ez így folytatódik, akkor le fog csökkenni néhány hétre, pontosan arra, amit el akartunk kerülni, és amit a megállapodás megállított”.

„Valódi ösztönzésünk van arra, hogy ha lehet, legalább ezt visszategyük a dobozba, és aztán ezt platformként használjuk, mind annak megvizsgálására, hogy maga a megállapodás meghosszabbítható-e, és ha szükséges, megerősíthető-e, mind pedig arra, hogy ezeket az egyéb kérdéseket megragadjuk. Sokkal jobb helyzetben leszünk szövetségeseinkkel, partnereinkkel együtt, akik mindvégig ragaszkodni akartak a megállapodáshoz, hogy pontosan ezt tegyük, és ragaszkodjunk ahhoz, hogy Irán elkötelezze magát ezekben az egyéb kérdésekben. És egységes fronton fogjuk őket felelősségre vonni”.

Amerika segíti a Vaskupola-rendszer újratelepítését

Izrael egymilliárd dolláros támogatást vár, hogy újratelepítse légvédelmi rendszerét.

Blinken hangsúlyozta, hogy az USA elkötelezett a Vaskupola kilőtt rakétáinak a pótlása mellett.

„Az izraeli védelmi miniszter éppen a múlt héten járt Washingtonban”

— mondta.

„Együttműködünk az izraeliekkel, hogy teljes mértékben megértsük az igényeiket, és együttműködünk a Kongresszussal, ami a legfontosabb, hogy biztosítsuk az utánpótlás finanszírozását. Ezt nagyon aktívan vizsgáljuk, és várakozással tekintünk a [kongresszussal] való együttműködés elé „.

Arra a kérdésre, hogy a Biden-kormány elismeri-e a Golán-fennsík feletti izraeli szuverenitást, Blinken azt mondta:

„És ennek így is kell maradnia mindaddig, amíg a dolgok el nem jutnak arra a pontra, hogy Szíria és minden, ami Szíriából kiindulva működik, nem jelent többé fenyegetést Izraelre nézve. Ennek azonban még a közelében sem vagyunk”.

A Falak őre hadművelettel kapcsolatban Blinken azt mondta, hogy

elfogadhatatlan lenne „bármely ország számára, hogy rakéták záporoznak rá válogatás nélkül, civileket célozva, és nem tesz ellene semmit”.

„Határozottan támogattuk Izraelnek azon jogát, hogy megvédje magát; hogy megvédje az embereket ezekkel a válogatás nélküli rakétatámadásokkal szemben”

— mondta.

„Demokráciaként Izrael számára extra teher, hogy mindent megtegyen a polgári áldozatok elkerülése érdekében”.

„A Hamász terrorizmussal foglalkozik, és pont”

— tette hozzá.

„Az a gondolat, hogy bármely ország elfogadja, és ami azt illeti, a világ elfogadja, hogy egy terrorszervezet, amely saját chartájában Izrael elpusztítására esküdött fel, hogy válogatás nélkül rakétákat lő ki izraeli civilek ellen; hogy bárki elfogadhatónak tartja ezt, vagy nem érti, hogy ez terrorizmusnak minősül, nehezen felfogható. Izraelnek pedig joga van megvédeni magát ezekkel a támadásokkal szemben. És mi határozottan kiálltunk e mellett a megközelítés mellett.”

Korábban Blinken interjút adott Mike Allennek, az Axios riporterének az HBO Maxon, ahol arra a kérdésre, hogy az új izraeli miniszterelnök, Naftali Bennett szerinte ellenzi-e a kétállami megoldást, Blinken az Axiosnak így nyilatkozott:

„Az elnökünk nagyon világosan fogalmazott. Mi a kétállami megoldást látjuk a legjobb és valószínűleg egyetlen eszköznek arra, hogy a jövőben Izrael nemcsak biztonságos, hanem zsidó és demokratikus állam maradjon, a palesztinok pedig megkapják azt az államot, amihez joguk van. De a feltételek jelenleg nem adottak – nincsenek meg”.

„Éppen most jutottunk túl a gázai és máshol tapasztalható erőszakos cselekményeken”

— jegyezte meg.

„Nagyon keményen dolgozunk azon, hogy ne csak a tűzszünet maradjon érvényben, hanem elkezdjük kezelni a humanitárius helyzetet Gázában. És idővel, ha egy kicsit több reményt, egy kicsit több bizalmat tudunk építeni, akkor talán megteremtődnek a feltételek ahhoz, hogy újra két állam legyen”.

Blinken azt is elmondta, hogy a kormány „jelentősen előrehaladást tett” az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős különmegbízott kinevezésével. „Remélem, hogy ez nagyon-nagyon hamar a szenátus elé kerül” – mondta Blinken.

Biden már gratulált is Bennettnek, majd fel is hívta telefonon

Naftali Bennett miniszterelnök eskütétele után Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatban gratulált, amelyet nem sokkal ezután telefonhívással is megerősített.