Amerika segíti a Vaskupola-rendszer újratelepítését

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer fejlesztése mellett – írja az Arutz7 izraeli hírportál.

„Az izraeliekkel azon dolgozunk, hogy teljes mértékben megértsük szükségleteiket, együttműködésben a Kongresszussal” – mondta Blinken a Ház Külügyi Bizottságának Joe Biden amerikai elnök 2022-es költségvetési kérelméről és a minisztérium külpolitikai prioritásairól tett vallomása során.

„A kérelmet alaposan megvizsgáljuk és várjuk, hogy együtt dolgozhassunk annak biztosításában” – mondta Blinken Izrael egymilliárd dolláros sürgősségi finanszírozás iránti kérelmének teljesítéséről a Vaskupola számára 11 napos küzdelem után a gázai terrorista csoportokkal, akik több, mint 4000 rakétát lőttek ki Izrael területére.

A külügyminiszter megismételte a Biden-kormány álláspontját, miszerint Izraelnek joga van megvédeni magát az izraeli civilekre válogatás nélkül indított rakétákkal szemben.

„Elfogadhatatlan volna, ha bármely országra válogatás nélkül lőnének rakétákat” – mondta Blinken az i24NEWS szerint.

Hozzátette: Izrael, mint demokrácia „külön terhet visel, hogy mindent megtegyen a polgári áldozatok elkerülése érdekében”.

A Hamásszal kapcsolatban Blinken megjegyezte, hogy „nehezen felfogható”, hogy a világon bárki elfogadhat egy terrorista szervezetet, amely „saját alapszabályában fogadta meg Izrael elpusztítását”.

A legutóbbi harcforduló után Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy biztosította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt „teljes támogatásáról Izrael vaskupola rendszerének utánpótlására”.

Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor a múlt héten kijelentette, hogy Izrael egymilliárd dolláros támogatást kér az Egyesült Államoktól a Vaskupola rakétavédelmi rendszer utánpótlására.

„A héten egymilliárd dolláros kérelem érkezik a Pentagonhoz a védelmi minisztertől, hogy pótolja a vaskupola kilőtt egységeit és még néhány dolgot a rendszer korszerűsítése céljából” – mondta Graham Jeruzsálemben tartott sajtótájékoztatóján.

„A vaskupola hihetetlenül jól teljesített, több ezer izraeli és több tízezer palesztin életet mentett meg, ezért úgy hiszem, hogy a közigazgatás igent mond erre a kérésre, és ez átmegy majd a kongresszuson” – tette hozzá.

Legalább 55 képviselőházi tag, demokraták és republikánusok, a múlt héten Lloyd Austin védelmi miniszterhez írtak levelet, amelyben felszólítják a Pentagont, hogy azonnal működjön együtt a Kongresszussal annak a kérésnek a teljesítésében, hogy Izrael újratelepítse a Vaskupola.

Jelentés: Az izraeli védelmi miniszter az Egyesült Államokba megy, hogy 1 milliárd dollár különleges katonai segélyt kérjen

Beni Ganz Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval találkozik.