Jelentés: Az izraeli védelmi miniszter az Egyesült Államokba megy, hogy 1 milliárd dollár különleges katonai segélyt kérjen

Beni Ganz védelmi miniszter Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval találkozik. „Ez egy jó befektetés lesz az amerikai nép számára” – mondta Lindsey Graham amerikai szenátor.

Beni Ganz védelmi miniszter csütörtökön Washingtonba érkezik, hogy 1 milliárd dollár védelmi segélyt kérjen – mondta Lindsey Graham amerikai szenátor kedden a Fox and Friends műsorában. A hírről az Israel Hayom is beszámolt.

Ganz találkozik Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval.

A Fox News szerint izraeli tisztviselők elmondták, hogy a segélypénz célja a Vaskupola elemeinek feltöltése és a légierő számára lőszerek – konkrétan lézerirányítású bombák – beszerzése.

Ganz washingtoni látogatása során az iráni atomalkuról, a gázai tűzszünetről és az újjáépítési erőfeszítésekről, valamint a libanoni helyzetről is tárgyalni fog.

„Az izraeliek csütörtökön 1 milliárd dolláros segélykérelmet fognak benyújtani a Pentagonhoz a Vaskupola-elemek feltöltésére. Ez egy jó befektetés lesz az amerikai nép számára. Biztosítani fogom a Szenátusban, hogy megkapják a pénzt”

– mondta Graham a Foxnak egy nappal azután, hogy Izraelben találkozott Netanjahuval és Ganz-cal.

Minden, amit a médiában nem mondanak el a Hamász terrorszervezetről

A történelem és a tények azt bizonyítják, hogy a palesztin csoportot nem érdekli a más, csak a terrorizmus és Izrael teljes elpusztítása; ezért Izraelnek nem csak joga van megtámadni a Hamászt, de tulajdonképpen kötelessége is ezt tenni.

Hétfőn eközben Ganz elhatárolódott az IDF vezérkari főnökének, Aviv Kochavi altábornagynak a megjegyzéseitől, miszerint a Falak Őrzői hadművelet során bombáztak egy magas épületet Gázában, amely az Associated Press irodájának és más hírügynökségeknek valamint a Hamász „elektronikus hadviselés” központjának adott otthont, mondván, a megjegyzéseket nem szó szerint kellett érteni.

A 12-es csatorna honlapján a hétvégén megjelent cikkben Kochavit idézve úgy fogalmaztak, hogy „az épületet igazságosan pusztították el”, és „egy grammnyi megbánást” sem érzett.

A cikk azt állította, hogy a Hamász terrorcsoport az al-Dzsalaa-torony különböző emeleteit „jelentős elektronikus hadviselésre” használta, amelynek célja az izraeli légierő GPS-kommunikációjának megzavarása volt.

A cikk aztán azt állította, hogy Kochavi azt mondta „egy külföldi forrásnak”, hogy az AP újságírói minden reggel az épület bejáratánál lévő kávézóban fogyasztottak a Hamász elektronikai szakértőivel, akár tudtak róla, akár nem.

Az AP „nyilvánvalóan hamisnak” nevezte a megjegyzéseket, megjegyezve, hogy „még csak kávézó sem volt az épületben”.

Kochavi megjegyzéseiről kérdezve Ganz külföldi újságíróknak azt mondta, hogy a katonai főnök csak átvitt értelemben beszélt.

„Amikor a vezérkari főnök erről beszélt, a hangulatot próbálta ábrázolni, nem a tényleges eseményeket”

– fogalmazott Ganz.

Ganz ismét azt állította, hogy „volt Hamász infrastruktúra az irodákban, amelyek ebből az épületből működtek”.

Arra a kérésre, hogy válaszoljon Ganz megjegyzéseire, az IDF szóvivői irodája szintén azt mondta, hogy Kochavi kijelentései képletesen értendők.

„Soha nem állították, hogy az AP újságírói tudatosan érintkeztek volna a Hamász munkatársaival. Éppen ellenkezőleg, a Hamász tevékenységének jellegéből adódóan az AP újságíróinak nem volt módja tudni, hogy annak személyzete az épületben tartózkodik” – közölték.

„A vezérkari főnök elmagyarázta egy ilyen találkozás lehetséges körülményeit, amikor a Hamász terrorszervezet beágyazza magát a polgári lakosságba, és polgári épületeket használ katonai célokra”

– áll a közleményben.

Az IDF egy órát adott az épületben tartózkodóknak az evakuálásra a május 15-i légicsapás előtt. Senki sem sérült meg, de a magas házat a földdel tették egyenlővé.

Ganz elmondta, hogy Izrael megosztotta értesüléseit az amerikai kormánnyal. Jelezte azonban, hogy országának nem áll szándékában nyilvánosságra hozni az információkat, mondván, nem kívánja felfedni forrásait.

Egy irodaépületben a terroristákkal

Az Associated Press állítása szerint soha nem osztozott tudatosan egy épületen a Hamásszal Gázában. Saját tudósítói – és az Obama-kormányzat korábbi tisztviselői – máshogy tudják.