Biden már gratulált is Bennettnek, majd fel is hívta telefonon

Izrael Állam 36. kormánya beiktatása és Naftali Bennett miniszterelnök eskütétele után Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatban gratulált, amelyet nem sokkal ezután telefonhívással is megerősített – írja az Ujkelet.live.

Biden az amerikai nép nevében gratulált Bennettnek, és Jáir Lapid rotációs miniszterelnöknek valamint az új izraeli kabinet összes tagjának, hangsúlyozva elkötelezettségét a két nemzet közötti szoros és tartós kapcsolat megerősítése illetve a biztonság, a stabilitás és a béke előmozdítása érdekében az izraeliek, a palesztinok és a tágabb értelemben vett régió lakói számára.

Bennett Twitter bejegyzésben köszönte meg az üdvözlő szavakat, majd nem sokkal ezután Biden telefonon is felhívta és személyesen gratulált Bennettnek, megismételve szándékát, hogy együtt kíván működni vele az Egyesült Államok és Izrael közötti kapcsolat megerősítése érdekében.

Biden elnök kiemelte az Egyesült Államok és Izrael közötti évtizedeken átívelő kapcsolatát és Izrael biztonsága iránti rendíthetetlen elkötelezettségét. Kifejtette szilárd szándékát, hogy elmélyítse az Egyesült Államok és Izrael közötti együttműködést a régió számos kihívása és lehetősége kapcsán – áll a Fehér Ház beszélgetéssel kapcsolatban kiadott közvéleményében.

Bennett irodája megerősítette a beszélgetés során elhangzottakat és mindenekelőtt köszönetet mondott az amerikai elnöknek az új kormány beiktatásával kapcsolatos jó kívánságai, valamint Izrael Állam és annak biztonsága iránti hosszú távú elkötelezettségéért.

Bennett méltatta az Egyesült Államok és személy szerint Biden, közelmúltbeli gázai Falak őrzői hadművelet során Izraelnek nyújtott támogatását. Beszélgetésük során a vezetők hangsúlyozták a zsidó állam és az Egyesült Államok közötti szövetség fontosságát, valamint elkötelezettségüket a két ország közötti kapcsolatok megerősítése és Izrael Állam biztonságának fenntartása mellett, közölte a Miniszterelnöki Hivatal.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén gratulált Bennettnek és új kormányának. Az éjszaka folyamán Blinken kollégáját, Jair Lapidot telefonon is felhívta és meghívta Washingtonba, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok további erősítése jegyében.

Az egységkormány beiktatása és Beni Gantz védelmi miniszter eskütétele után telefonon beszélt amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal.

Nagyon várom a legfontosabb munka további folytatását Lloyd J. Austin védelmi miniszterrel az Izrael és az USA közötti szilárd szövetség, a Közel-Kelet stabilitásának és népeink biztonságának védelme érdekében – mondta Gantz a felhívás után.

Bennett kormányának vasárnap esti bizalmi szavazása és az eskütétel előtti beszédében megköszönte Biden támogatását a Hamász által kirobbantott gázai konfliktus során, ugyanakkor hangsúlyozta

„az Iránnal folytatott nukleáris megállapodás folytatása olyan hiba, amely legitimálja a világ egyik legerőszakosabb rezsimjét… Izrael megtartja teljes cselekvési szabadságát [Iránnal szemben].”

Netanjahu eközben miniszterelnökként a Kneszet plénumhoz intézett utolsó beszéde során felrótta a Biden-kormány hiányosságait, miközben Bennettet a kormányfői teendők ellátására alkalmatlannak minősítette.

A Bennett-Lapid kormány hivatalos bejelentése után, számos vezető politikus még az éjszaka folyamán gratulált Bennettnek és koalíciójának.

Többek között Angela Merkel német kancellár, Boris Johnson brit miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár valamint Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke is gratulált az új kormánynak.

Megvan a Bennett-Lapid kormány többsége 

Netanjahu 12 év után távozik a miniszterelnöki pozícióból.