Nikki Haley: Biden Iránnal kapcsolatos politikája halálos ítélet Izrael számára

Nikki Haley, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete vasárnap a rakétákkal sújtott Dél-Izraelben tett körutat, hétfőn pedig vezető izraeli tisztviselőkkel folytatott megbeszéléseket, találkozott Benjamin Netanjahu volt kormányfővel és Jáir Lapiddal, a mostani kormánykoalíció legnagyobb pártjának vezetőjével is — írja a The Jerusalem Post.

„Az a gondolat, hogy jelenleg a világ több országa, köztük az Egyesült Államok is, azt keresi, hogyan lehetne újra kötni ezt az iráni megállapodást, nem más, mint egy halálos kívánság Izrael számára, és végső soron a bosszú vágyának kifejezése a világ számára” – mondta  jeruzsálemi szállodájában újságírók egy kiválasztott csoportjával folytatott beszélgetés során.

Haley a Christians United for Israel által szervezett szolidaritási misszió keretében tartózkodott az országban. A vasárnapot a rakétákkal sújtott déli országrész bejárásával, a hétfőt pedig vezető izraeli tisztviselőkkel, köztük Jáir Lapid külügyminiszterrel és Benjámin Netanjahu volt miniszterelnökkel folytatott megbeszélésekkel töltötte.

Bár kapcsolatban állt Naftali Bennett miniszterelnök hivatalával, nem tudott találkozni vele – mondta.

Haley ostorozta a Biden-kormány közelmúltbeli erőfeszítéseit az iszlám köztársasággal való kapcsolatfelvétellel kapcsolatban, mondván, hogy „eléggé undorító, ahogyan Biden ’átesik a ló túloldalára’, az iráni megállapodás visszaállításának érdekében”.

„Irán soha nem fog változtatni a szokásain” – mondta. „Soha nem fogja abbahagyni, hogy halált kiáltson Izraelre. Soha nem fogja abbahagyni, hogy halált kiáltson Amerikára. És az egyetlen módja annak, hogy változást érjünk el, ha visszahívjuk a pénzt és behúzzuk a pénztárcát.”

Haley szerint Irán közvetlenül finanszírozza Izrael ellenségeit, köztük a Hamászt és a Hezbollahot.

„Ha Iránt támogatod, akkor olyan terroristákat finanszírozol, akik ki akarják végezni Izraelt” – mondta.

Haley 2017-2018-as ENSZ-nagyköveti megbízatása idején a libanoni-izraeli határon töltött időt. A múlt hónapban a Hamásszal folytatott 12 napos konfliktus során történtek elhalványulnak a Hezbollah által jelentett fenyegetéshez képest – mondta.

A Falak Őre hadművelet során tizenkét izraeli halt meg, köztük két gyermek, és több százan megsebesültek. A palesztin oldalon a gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 200 ember halt meg.

„A Hezbollah a partvonalon állva várakozik, mellette a Hamász gyerekjátéknak tűnik” – mondta Haley. „A Hezbollah lesz a következő kérdés” Izrael számára.

Elítélte továbbá, hogy Biden nem mondott köszönetet azoknak az arab országoknak, például az Egyesült Arab Emírségeknek és Bahreinnek, amelyek a Donald Trump korábbi amerikai elnök alatt kötött Ábrahámi Egyezmény részeként normalizálták a kapcsolatokat Izraellel. Haley azzal vádolta Bident, hogy „arculcsapta őket” azzal, hogy tárgyalásokat folytat Iránnal.

„Nem lehetsz barátja Izraelnek, és nem mondhatsz köszönetet azoknak az embereknek, akik a barátai akarnak lenni úgy, hogy visszalépsz az iráni megállapodásba” – mondta.

Izrael „nagyszerűen megmutatta, mi történik, ha szórakozol velük” – mondta Haley, hozzátéve, hogy szerinte Izrael túl fogja élni, mert „nem lehet elpusztítani azt, amit Isten megáldott, és Isten megáldotta Izraelt”.

Ugyanakkor „nem akarom, hogy Izrael egyedül maradjon” – zárta Haley.

Nikki Haley: Nem indulok az elnökségért, ha Trump is versenybe száll

A volt amerikai ENSZ nagykövet támogatná Trumpot 2024-ben.