Netanjahu tett egy utolsó ajánlatot Ganznak, hogy megakadályozza az új kormány megalakulását

Ganzék elutasították az ajánlatot.

A 12-es csatorna péntek esti riportja szerint az új kormány eskütételének meghiúsítására irányuló utolsó kísérletként Benjamin Netanjahu miniszterelnök emberei péntek reggel továbbítottak Beni Ganz védelmi miniszter (Kék-Fehér) képviselőinek egy tervet, melynek értelmében Netanjahu azonnal visszalép, és Ganz három évig miniszterelnökként szolgálhat – írja az Új Kelet online izraeli-zsidó hírportál.

Ganzék elutasították az ajánlatot.

A védelmi miniszter csütörtökön egy Zoom-konferencián elárulta, hogy mindennap ajánlatokat kap Netanjahutól, de hangsúlyozta elkötelezettségét a kormányváltás mellett.

Ganz Kék-Fehér pártjával egy évvel ezelőtt egységkormányt alakított Netanjahuval, de a kormány hét hónappal később költségvetés hiányában szétesett, ami új választásokhoz vezetett.

A 12-es csatorna szerint Netanjahu felajánlotta, hogy péntek reggel hivatalosan lemond, hogy bizalmat keltsen Ganzban, hogy még mindig visszatérhet az úgynevezett „váltótömbhöz”, ha visszavonná lemondását az új koalíció vasárnap esti beiktatását megelőző két napban.

Ha Netanjahu valóban lemondott volna, a miniszterelnök-helyettesi posztot megkapva teljes jogú Kneszet-tagként dolgozott volna. Ez a Ganznak továbbított javaslat jelzi, hogy Netanjahu nyilvánvalóan belátta, hogy a kormányváltás tényleges tény.

A Likud csütörtökön elutasította az Egyesült Államokban folyó összehasonlításokat Netanjahu hatalomátadás megakadályozására tett erőfeszítései és Donald Trump volt elnök novemberi elnökválasztások utáni erőfeszítései között.

12 év után a leváltása küszöbén álló Netanjahu azon munkálkodik, hogy aláássa az új kormányt, és vezetőit azzal vádolta, hogy „az évszázad csalását követték el”. A Likud azonban csütörtökön egy angol nyelvű Twitter-bejegyzés láncban kijelentette, hogy Netanjahu nem vitatta a szavazatok számát, és elkötelezett a békés átmenet mellett.

Izraelben fokozódik az esetleges politikai erőszaktól való félelem a vasárnapi szavazás előtt, amely beiktatja az új kormányt, amelyet a nemzeti-vallásos Jamina elnöke, Naftali Bennett – Netanjahu egykori jobboldali pártfogoltja – és Jáir Lapid, a centrista Jes Atid elnöke vezet majd felváltva.

A Kneszet tagjai halálos fenyegetésekkel és tiltakozásokkal szembesültek Netanjahu dühös támogatói részéről az otthonuknál.

Netanjahu elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint belső körével erőszakra buzdít, és továbbra is azt állítja, hogy ,,a történelem legnagyobb választási csalásának” áldozata.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Benjamin Netanjahu tragédiája

Hivatali ideje véget érhet személyes hibái miatt, amelyek elidegenítették a barátokat és szövetségeseket. Valójában akaratlanul is ő hozta létre azt a rozoga koalíciót, amely most bukásra kényszeríti.