Alakulóban a Bennett-Lapid kormány, a fenyegetések miatt Saked extra védelmet kapott

A nemzeti-vallásos Jamina párt elnökhelyettese extra védelmet kapott a fenyegetések nyomán a frakció azon döntése miatt, hogy koalíciót alakít a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt leváltani kívánó blokkal – írja az Ujkelet.live.

A Kneszet gárda vasárnap késő este úgy határozott, hogy testőrt rendel Ajelet Saked mellé, röviddel azután, hogy tüntetők százai tiltakoztak az otthona előtt, becsmérlő szavakkal illetve a Jamina-tagjait.

A tüntetők, akik közül sokan Netanjahu miniszterelnök uralkodó Likud pártjának támogatói voltak, Sakedet és társait árulóknak nevező feliratokkal érkeztek.

Tüntetők és ellentüntetők Saked házánál:

כאן חדשות on Twitter: „רגע לפני הצהרת בנט: מאות מפגינים בעד ונגד הקמת ממשלת השינוי מחוץ לביתה של ח”כ איילת שקד בתל אביב@hadasgrinberg pic.twitter.com/ZRgyUVIo7K / Twitter”

רגע לפני הצהרת בנט: מאות מפגינים בעד ונגד הקמת ממשלת השינוי מחוץ לביתה של ח”כ איילת שקד בתל אביב@hadasgrinberg pic.twitter.com/ZRgyUVIo7K

A tüntetők agresszív kampányt indítottak Bennett pártja ellen a közösségi médiában is.

Ezen túlmenően, Bennett otthona előtt, Ra’ananában, az egyik tüntetésen egy róla és Sakedről készített képen ,,a nagy átverés” szlogen szerepelt. A tüntetésen felbukkanó más feliratok antiszemitának bélyegezték a két politikust, mondván, hogy ,,menjetek Gázába”.

A 12-es csatorna vasárnap arról számolt be, hogy a Sakednek és Bennettnek elküldött több ezer szöveges üzenet között az életük és gyermekeik életének pokollá tételére vonatkozó fenyegetések is voltak. ,,Nem fogsz békére lelni” – állította az egyik üzenet.

החדשות – N12 on Twitter: „יחידת הסייבר בלהב 433 פתחה בחקירה בחשד להסתה נגד בנט ברשתות החברתיות pic.twitter.com/zgm6hXXw23 / Twitter”

יחידת הסייבר בלהב 433 פתחה בחקירה בחשד להסתה נגד בנט ברשתות החברתיות pic.twitter.com/zgm6hXXw23

Naftali Bennett, a Jamina vezetője korábban, vasárnap este bejelentette, hogy csatlakozik a centrista Jes Atid elnöke, Jáir Lapid kormányalakítási erőfeszítéseihez.

,,Az Örökkévaló segítségével olyan kormányt alakítunk, amely kiszabadítja Izraelt a lefelé tartó spirálból, amelybe belegabalyodott” – mondta Bennett, utalva a két év alatti négy, meggyőző eredmény nélkül záruló választási fordulóra.

Netanjahu Bennett bejelentésére válaszul azt mondta, hogy a Jamina vezetője megtévesztette választóit, és egy veszélyes baloldali kormány felé vezető úton jár.

Amennyiben a Bennett-Lapid kormány megalakul, a következő pártokból fog állni:

Jobboldali pártok: Jamina, Új Remény Jiszráel Beitenu (20 szék)

Centrista pártok: Jes Atid, Kék-Fehér (25 szék)

Baloldali pártok: Munkapárt, Merec (13 szék)

A koalíció az Iszlamista Ra’am aktív vagy passzív támogatására fog szorulni.

Videó: Netanjahu „az évszázad átverésével” vádolja Bennettet

Az izraeli kormányfő szerint kétféle út is kínálkozhatna jobboldali-vallásos kormány teremtésére az ő irányításával és Bennett részvételével.