Bennett azt őt heccelő likudosoknak: „A kiáltozásotok éppoly hangos, mint a kudarcotok”

Botrányos körülmények között zajlott a bizalmi szavazás az izraeli parlamentben az új kormányról.

„A kiáltozásotok ereje megegyezik annak a mértékével, ahogy elmulasztottatok kormányozni a hivatalban töltött időtök alatt” – vágott vissza Bennett a Likud közbekiabáló tagjainak a The Jerusalem Post összefoglalója szerint.

A következő miniszterelnök, Naftali Bennett dacosan állta vasárnap a Knesszet pódiumán, amint a képviselők folyamatosan próbálták közbekiabálásaikkal megszakítani a beszédét, amelyben az új kormányának minisztereit és irányelveit próbálta ismertetni.

Attól a pillanattól kezdve, hogy Bennett megkezdte a kormányának bemutatását célzó beszédét, Bezalel Szmotrics és a többi vallásos cionista párt vezetője folyamatosan azt kiáltozták, hogy „szégyen”, miközben a terror áldozatainak képeit lengették. Végül kivezették őket a plénumról.

„Büszke vagyok arra, hogy közös kormányban ülhetek nagyon eltérő nézetekkel bíró emberekkel” – válaszolta Bennett az őt heccelőknek, és azt is a szemükre vetette, hogy láthatóan nehezen mondanak le a hatalomról.

A Netanjahut leváltó kormány programjának lényege, hogy Bennett ki ne lépjen a koalícióból

Törvények várhatók a központi tantervről és a harédik besorozásáról; a rendelkezés célja, hogy Bennett ne lépjen ki a koalícióból. De legalább a békefolyamatot károsító egyoldalú lépések megakadályozására vonatkozó záradékot eltávolították.

Szmotrics-et és vallásos cionista párttársait, Itamar Ben-Gvirt, illetve Orit Struckot egyaránt ki kellett kísérni a plénumról a heves tiltakozásuk nyomán, ugyanakkor több likudos és más jobboldali pártok színeiben a parlamentbe kerülő képviselő ezt követően is hangos megjegyzésekkel szakította félbe Bennett beszédét.

Bennett igyekezett beszédét megtartani, ám az izraeli társadalomnak címzett, türelemre intő és egységet indítványozó felhívását elnyomták az ellenzéki képviselők kiáltásai.

Saját gyermekei, akik a vendégek számára fenntartott galérián foglaltak helyet, kezükkel szívjeleket formáztak, hogy ezzel támogassák apjukat.

Benett felesége, Gilat szintén kinyilvánította támogatását a galériáról, amikor egy, a következő külügyminiszter, egyúttal Benettet az elképzelések szerint a jövőben váltó miniszterelnök, Jair Lapid feleségével, Lihivel közös szelfit posztolt, „Egység” felirat társaságában

Bennett a politikai spektrum minden oldalát önmérsékletre szólította fel. Elődeinek felrótta, hogy az elmúlt években Izraelt nem úgy irányították, ahogyan egy országot vezetni kellene.

„A kiáltozásotok ereje megegyezik annak a mértékével, ahogy elmulasztottatok kormányozni a hivatalban töltött időtök alatt” – vágott vissza Bennett a Likud tagjainak.

A Sász és az Egyesült Tóra Judaizmus képviselői szintén hangos nemtetszésüket fejezték ki, hazugnak és csalónak nevezték Bennettet, ám Bennett megígérte, hogy segíteni fogja a haredi szektort, annak ellenére, hogy az ortodox pártok nem lesznek a kormánya részei. Ígéretet tett arra is, hogy új haredi várost épít a közösség növekvő népessége számára.

További tíz perces káosz után a likudos Máj Golán, illetve Mose Abutbul Sász, valamint az Egyesült Tóra Judaizmus színeiben a Knesszetbe kerülő Jichák Pindrusz képviselőket is kivezették a plénumról heves tiltakozásuk miatt.

Netanjahu tett egy utolsó ajánlatot Ganznak, hogy megakadályozza az új kormány megalakulását

Ganzék elutasították az ajánlatot.

Beszédében Bennett azt mondta, hogy kormánya meg fogja akadályozni az iráni nukleáris program fejlődését, és nem fogja engedni, hogy a Gázai övezetből rakétákkal támadjanak izraeli állampolgárokat. Továbbá köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnök adminisztrációjának a gázai háború alatt nyújtott támogatásáért, és ígéretet tett arra, hogy fenntartja az Egyesült Államok kétpárti támogatását Izrael számára.

Bennett azzal kezdte a beszédét, hogy megdicsérte a leköszönő miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut az évek során Izrael Államért végzett kemény munkájáért, és feleségét, Szárát az odaadásáért. Szerinte Netanjahu dicséretet érdemel a Rá’ám (Egyesült Arab Lista) vezetőjének, Manszúr Abbásznak felé nyújtott kézért is. Az új kormány soha nem látott lépéseket tesz majd az arab szektor bevonása érdekében – ígérte Bennett.

Jair Lapid következő külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes is felszólalt. Beszédében édesanyjával, Sulamit Lapid írónővel kapcsolatban kiemelte, különös erőfeszítéseket tett azért, hogy erre az alkalomra a Knesszetbe jöhessen:

„Édesanyám 86 éves, és nem könnyen kértük meg arra, hogy Jeruzsálembe utazzon. Megtettük, mert feltételeztem, hogy ti [az ellenzéki képviselők] ebben a pillanatban képesek lesztek összeszedni magatokat és tiszteletteljesen viselkedni, és a hatalom békés átadásának lehet tanúja” – fogalmazott Lapid.

„Amikor megszületett, Izrael még nem létezett, Tel-Aviv 30 ezres lakosú város volt, nem volt parlamentünk, és azt akartam, hogy büszke legyen Izrael demokratikus fejlődésére. Ehelyett ő és minden más izraeli állampolgár szégyent érez és újra eszébe jutott, miért is van itt az ideje, hogy lecseréljen benneteket” – tette hozzá.

„Kihagyom azt a beszédet, amelyet ma terveztem tartani, egyetlen dolgot szeretnék csak kérni: elnézést az anyámtól”

– mondta Lapid.

Korábban már sikerült elkerülni a válságot, amikor Száeed Alharomi Rá’ám képviselő mindenkit biztosított arról, hogy az új kormány mellett fog szavazni, miközben korábban azzal fenyegetőzött, hogy nem szavaz a támogatása mellett.

Manszúr Abbász, az arab párt vezetője újságíróinak úgy nyilatkozott, hogy „semmi” nem állíthatja meg az új kormány eskütételét vasárnap este, hozzátéve, hogy „mindannyian a kormány mellett szavazunk”.

Alharomi az új koalíció támogatása fejében azt követelte, hogy töröljék a koalíciós megállapodásnak a Negev illegális építkezéseire vonatkozó záradékát.

Netanjahu és Deri nyomást gyakoroltak Alharomira, egyúttal biztosítékokat kínáltak neki, többek között az illegális építkezésekkel foglalkozó Kaminic-törvénnyel kapcsolatban is, ezzel téve egy utolsó próbát, hogy a kormány megalakítása ellen szavazzon.

Netanjahu egyébként hatalmon maradt volna, ha a felálló új koalíció hajszálvékony többsége akár csak egy képviselő támogatását is elveszíti egy bizalmi szavazáson. Ha Alharomi tartózkodik a bizalmi szavazáson, a Egyesült Arab Lista képviselői még mindig megmenthették volna a helyzetet azzal, hogy a kormány mellett szavaznak.

A Likud ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy szégyenteljes lenne, ha a kormány olyan képviselők támogatásával jönne létre, akik terroristákat támogatnak, és nem ismerik el Izraelt demokratikus zsidó államként.

Történelmet írt az arab-izraeli Ráám párt a Bennett-Lapid koalícióhoz csatlakozva

Évtizedek óta az első arab párt, amely csatlakozott a kormányhoz. Az iszlamisták beváltják ígéretüket, hogy belülről keresik a változást, és milliárdokat nyernek a közösségnek ígért állami támogatásból.