A texasi kormányzó tovább építené a mexikói határfalat

Greg Abbott texasi kormányzó tovább folytatná a Donald Trump korábbi amerikai elnök által megkezdett mexikói határfal építését.

Az erről szóló terveket a jövő héten fogják hivatalosan ismertetni – közölte Abbott csütörtök este sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a rendőrség is további forrásokat kap, hogy az illegális bevándorlókat elfogják.

A republikánus kormányzó, aki már korábban is követelte, hogy Joe Biden amerikai elnök állítsa vissza elődje, Donald Trump bevándorlási intézkedéseit, a terveire vonatkozó részleteket nem osztott meg. Ugyanakkor szakértők vitatják a projekt megvalósíthatóságát, tekintettel arra, hogy több határszakasz is a szövetségi kormány tulajdonában, illetve magánemberek kezében van.

A Biden-kormány éppen pénteken ismertette, hogy a Trump által falépítésre átcsoportosított 2,2 milliárd dollárt az eredeti elképzeléseknek megfelelően a hadsereg 66 építési projektjére költik el bel- és külföldön.

Trump 2016-os választási kampányának központi elemét képezte az illegális bevándorlás visszaszorítását szolgáló határfal építése az Egyesült Államok 3200 kilométer hosszú déli határán. Elnöksége utolsó napjaiban, idén január 13-án a déli határfal texasi Alamóban lévő szakaszánál tett látogatásán hatalmas sikertörténetként könyvelte el ez irányú törekvéseit.

Az amerikai kongresszus azonban megtagadta tőle az ehhez szükséges forrásokat, mire Trump szükséghelyzetet hirdetett a határon, hogy felszabadítsa a védelmi minisztérium forrásait a falépítéshez.

Az építési munkálatokat Biden január 20-i hivatalba lépésével leállították, amit Mexikó üdvözölt.

Gyerekek tömegei érkeznek az amerikai-mexikói határra

A Belbiztonsági Minisztérium becslései szerint több mint 100 ezer kísérő nélküli gyerek kelhet át a határon idén.