Gyerekek tömegei érkeznek az amerikai-mexikói határra

Joe Biden belbiztonsági minisztere, Alejandro Mayorkas azt mondta, hogy nincs válság a határon, de egy nappal később a Fehér Ház már azt mérlegeli, hogy tudna több mint 20 ezer ágyat biztosítani az USA-Mexikó határon beáradó, kísérő nélküli migráns gyerekeknek – írja a Federalist.

Úgy tűnik, hogy a most beáramló, kísérő nélküli kiskorúak száma a valaha volt legnagyobb lehet, amit a határon valaha láttak. Emiatt az Egészségügyi és Humanitárius Szolgálatnak (HHS) az Axios szerint számos plusz ágyra lesz szüksége a menedékhelyeken.

„Még az új menedékhelyekkel és az enyhített járványügyi intézkedésekkel sem lesz elég kapacitás. Akár több ezres lehet a hiány” – írta az Axios. Szerintük a HHS március végére fogyhat ki a férőhelyekből.

A Belbiztonsági Minisztérium becslései szerint több mint 100 ezer kísérő nélküli gyerek kelhet át a határon idén.

Közülük 13 ezret májusra várnak, így a kormánynak csak két hónapja van felkészülni a fogadásukra, ugyanis nem hajlandóak kiutasítani őket.

A Fehér Ház sajtófőnöke, Jen Psaki már meg is védte Biden azon döntését, hogy nyissanak meg egy ketrecekkel és hajózási konténerekkel telezsúfolt fogvatartó központot Texasban, arra hivatkozva, hogy ezek az eszközök a koronavírus miatt szükségesek.

Habár Mayorkas nem hiszi, hogy válság lenne a határon, hétfőn beismerte, hogy a kormány még mindig azt üzeni a bevándorlást fontolgatóknak, hogy gondolják meg magukat, és ne jöjjenek, amíg nem hoztak döntéseket a helyzettel kapcsolatban. Egy ilyen döntés lehet az, hogy a kongresszusi demokraták segítségével amnesztiát adnak több mint 11 millió illegális bevándorlónak.

“Nem azt mondjuk, hogy egyáltalán ne jöjjenek. Azt mondjuk, hogy ne jöjjenek most, mert jelenleg nem tudjuk biztosítani számukra a rendes, biztonságos eljárásrendet”

– mondta Mayorkas.

Kubai születésű zsidó lesz az új amerikai belbiztonsági miniszter

A közösségemre leselkedő veszélyek tartanak ébren éjjelente – mondta Alejandro Mayorkas.