Kubai születésű zsidó lesz az új amerikai belbiztonsági miniszter

Joe Biden leendő demokrata elnök a hét elején megnevezte jövőre felálló kormánya tagjait. Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter lesz. A kubai zsidó származású politikus korábban aggodalmát fejezte ki az antiszemitizmus terjedése miatt – írja a The Times of Israel. 

Az Egyesült Államok „készen áll a világ vezetésére” – így mutatta be leendő kormányának tagjait a hét elején Joe Biden, aki szerint külügyi és nemzetbiztonsági csapatának összetétele „tükrözi azt a tényt, hogy Amerika visszatér, nem visszahúzódik, hanem kész vezetni a világot”.

Az is kiderült a héten, hogy a nemzetbiztonsági csapat egyik prominens vezetője Alejandro Mayorkas lesz. A 60 éves politikust Biden nemzetbiztonsági miniszternek kérte fel. Mayorkas Barack Obama elnöksége idején ugyanennek a tárcának a vezetőhelyettese volt.

Biden hatalmi átmenettel megbízott csapata közleményében a politikust így méltatta:

„Alejandro Mayorkas az első latin, illetve bevándorló, akit a belbiztonsági miniszteri posztra jelöltek. 30 éves kimagasló karrier áll mögötte az igazságszolgáltatás tisztviselőjeként, illetve országszerte elismert ügyvédje a privát szférának”.

Alejandro Mayorkas testifying before Congress in 2015.
Alejandro Mayorkas egy kongresszusi meghallgatáson. Az első bevándorló lesz a belbiztonsági tárca élén.

A 60 éves Mayorkas Havannában született kubai zsidó apától és romániai zsidó anyától. Utóbbi túlélte a holokausztot.

Miniszterhelyettesként szorosan együttműködött zsidó szervezetekkel, így tisztában van az amerikai zsidóságra leselkedő veszélyekkel.

2016-ban egy biztonsági célokra juttatott támogatásokról szóló konferencián kijelentette: „A zsidó közösségekben van ezekre a legnagyobb szükség, mivel terjedőben az antiszemitizmus és a gyűlölet-bűncselekmények”.

Mayorkas tapasztalatai alapján azt mondta: „a közösségemre leselkedő veszélyek tartanak ébren éjjelente”.

„Már egészen fiatal koromban belém ivódott a biztonság hiányának hagyománya”

– mondta Mayorkas, akinek a szülei a házasságkötésük után költöztek Kubába, a szigetországban lezajlott forradalom után pedig áttelepültek az Egyesült Államokba.

Donald Trump átadja a Fehér Házat, ha az elektorok Joe Bident választják meg

Az amerikai elnök ugyanakkor továbbra sem ismeri el a demokrata politikus győzelmét, mert szerinte „tömeges csalások” történtek a választásokon.