Izrael többfrontos háborúval nézett szembe a gázai harcok során

Irán arra használhatta a legutóbbi harcokat, hogy jövőbeli többfrontos hadműveleteket teszteljen – írja egy elemző.

Seth J. Frantzman Jerusalem Postba írt cikke szerint viszont a többfrontos aspektus nagyrészt rejtve maradt, mivel tényleges támadásokhoz nem vezetett.

A konfliktus felvezetésekor Irán üzeneteket küldött a Hezbollahnak Libanonban és a Hamásznak Gázában, összehangolva üzeneteiket az Izrael-ellenes Al-Kudsz nap számára.

A jelek szerint a Hamász kapcsolatban volt a Hezbollahhal is, és úgy néz ki, hogy Irán-párti iraki milíciák és az irániak által támogatott jemeni húszik is szerettek volna beszállni az Izrael elleni harcokba, bár nem sok ismert tevékenységükről május 10 és 22 között.

Annyi bizonyos az elemző szerint, hogy Izrael megvádolta Iránt, hogy az drónt küldött az izraeli légtérbe május 18-án. A drón Szíriából vagy Irakból jött, utóbbi komoly fejlemény lenne. Libanonból is lőttek rakétákat Izraelre.

A szerző szerint a húsziknak lehetnek olyan drónjaik, amelyek képesek elérni Izraelt. A libanoni Al-Akhbar újság szerint a húszik a Hamásztól kérték izraeli célpontok koordinátáit a harcok alatt. A húszik azt kérték, hogy részt vehessenek a harcokban. A Hamász jelezte, hogy nincsen szükségük a segítségre.

Az iráni Press TV szerint a Hamász megköszönte Irán támogatását a háború alatt.

Ezek a hírek Frantzman szerint azt jelzik, hogy többfrontos háború készülődik, és Irán arra használhatta a harcokat, hogy ezt tesztelje.

Egy ilyen többfrontos háború régóta Irán célja.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az IDF forradalmian új megközelítést sürget a jövőbeni rakétatűz csökkentésére

Az izraeli hadsereg egy új rendszert fejleszt ki a rakéták felemelkedési szakaszában történő elfogására, amely érzékelők és rakéták hálózatának segítségével 10-15 másodpercen belül megsemmisíti az aktív ellenséges kilövőállásokat.