Az IDF forradalmian új megközelítést sürget a jövőbeni rakétatűz csökkentésére

Az izraeli hadsereg egy új rendszert fejleszt ki a rakéták felemelkedési szakaszában történő elfogására, amely érzékelők és rakéták hálózatának segítségével 10-15 másodpercen belül megsemmisíti az aktív ellenséges kilövőállásokat.

Az Izraeli Védelmi Erők egy új rendszer gyorsított bevezetésére törekszenek, amelynek célja, hogy a jövőbeni konfliktusok során megszüntesse a Hamász azon képességét, hogy tömeges rakétatámadásokkal terrorizálja az izraeli frontot – írja a Jewish News Agency.

Az IDF katonai agytrösztjének, a Dado Központnak írt levelében Aharon Haliva vezérőrnagy, az IDF műveleti részlegének parancsnoka szerint itt az ideje felgyorsítani a „rakétaelnyomó takaró” megközelítés kifejlesztését, amelyen az IDF tervezői 2019 óta munkálkodnak.

E módszer szerint a gázai határon elhelyezett előretolt elfogórakéta-ütegek a legtöbb rakétát a gázai terület fölött emelkedő szakaszban képesek megsemmisíteni, megszüntetve ezzel a legtöbb figyelmeztető sziréna működésbe lépését. Ezáltal az Izraelen belüli Vaskupola ütegek feladata az maradna, hogy „eltakarítsák” a rakéták azon kisebbségét, amelyek mégis átjutnak és elkezdenek leereszkedni az izraeli városok felé.

Eközben a levegőben és a földön lévő drónok nagy flottáin érzékelők hálózata, köztük radarok és speciális indításérzékelők helyezhetők el. Ez az érzékelőhálózat aztán a viszonylag olcsó rakétákat közvetlenül az ellenséges tűz forrásaihoz – a rakétaindítókhoz – irányíthatja, és 15 másodpercen belül megsemmisítheti azokat, miután megtámadták az izraeli városokat.

A megközelítést Eran Ortal dandártábornok, a Dado Központ vezetője egy korábbi tanulmányában részletezte „Felkapcsolni a fényt, eloltani a tüzet” címmel.

Legutóbbi kommentárjában Haliva azt írta: „A rakétaarzenál az, ami elválasztja a terrorhadseregeket, amelyek képesek háborút vezetni, azoktól a terrorszervezetektől, amelyek [csak] a ’minőségi’ terrortámadásokra támaszkodnak”.

Az új megközelítést „forradalmi fejlesztésnek nevezte, hogy elvegyük ezt a képességet az ellenségtől; most ezt a fejlesztést és a képesség megszerzését fel kell gyorsítani”.

Jelentés: Az izraeli védelmi miniszter az Egyesült Államokba megy, hogy 1 milliárd dollár különleges katonai segélyt kérjen

Beni Ganz Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval találkozik.

Haliva felvázolt egy jövőbeli eszkalációt Izrael és a Hamász között 2023-ban, amelyben a terrorszervezet vezetője, Yahya Sinwar nagyszabású rakétatámadást rendel el Jeruzsálem ellen, hogy javítsa a Hamász helyzetét a Palesztin Hatóság vezetőjének, Mahmúd Abbásznak az utódlásáért folytatott küzdelemben.

„Hat, egyenként 12 csöves kilövőállvány van a Hamász birtokában lévő, nagy hatótávolságú rakéták legújabb, fokozott pontosságú modelljével felfegyverkezve. Összehangolt sortüzet lőnek az izraeli Knesszet, a miniszterelnöki rezidencia, a Mount Scopus Campus, a Machane Jehuda piac, a Herzl-hegy és az elnöki rezidencia koordinátáira” – írta Haliva.

„Hetven rakétát lőttek ki 20 másodperc alatt, így a Jeruzsálem területén állomásozó Vaskupola-ütegnek idő előtt kevés esélye maradt a teljes sortűz elfogására. A korábbiakkal ellentétben, az új technológiának köszönhetően a fokozott pontosságú rakétáknak csak egy kis része kerülte volna el az épített területet” – tette hozzá.

Sinwar és a Hamász katonai szárnyának parancsnoka, Mohammed Deif azonban meglepetésben részesül ebben a szimulált forgatókönyvben.

„A rakéták közül negyvenet a kilövésük után másodperceken belül lelőttek a gázai terület felett. Mind a hat rakétaindítót a kilövéstől számított 10-15 másodpercen belül megtámadták, és mindegyik még az utolsó rakétákkal felfegyverkezve várta a [további] kilövéseket. Hatalmas másodlagos robbanások rázzák meg Gáza városát, és a terrorszervezethez tartozó rakétaindító közelében lévő rakétaraktár kigyullad és felrobban. Az utolsó 12 rakétát a jeruzsálemi Vaskupola üteg elfogja. Mivel ezek a fenyegetések nem Jeruzsálem városát akarták eltalálni, csak néhány sziréna szólal meg Motzában és Pisgat Ze’evben [a város szélén]. A város élete biztosított”.

Ez nem kitalált történet

Az IDF vezérkara által megfogalmazott „rakétatakaró” koncepció a hadsereg „Lendület” elnevezésű többéves munkatervének része.

„A lényege, hogy gyors elfogó és támadó rakétaütegeket helyeznek el a Gázai övezet határán és északon, összekötik őket egy új radar- és kilövési érzékelőrendszerrel, és kihasználva a kilövési területek és az új rendszer közelségét, emelkedés közben fogják el a rakétákat, és tüzelés közben támadják meg a kilövőket ” – magyarázta.

Ez drámaian csökkentené a figyelmeztető szirénák számát Izraelben, és csökkentené a civil lakosság szerepét a jövőbeni harcokban – érvelt. Hatékony lenne a páncéltörő rakéták és aknavetők elleni támadásban is, amelyek a legutóbbi konfliktus során a Gázai-övezet határ menti településeit vették célba.

A Haliva által elképzelt jövőbeli konfliktus végén a Hamász többcsövű rakétavetői közül 64-et a kilövést követő másodperceken belül, 32 páncéltörő rakétasejtet és 22 aknavetős osztagot a támadásuk után másodperceken belül megsemmisítenek – és ezek közül egyetlen sejt sem maradt életben.

A Hamász későbbi kísérletei, amelyek Askelón megcélzására irányultak, szintén kudarccal végződnek. A Libanonból indított rakétatámadások nem indítják be a szirénákat Izraelben, az új rendszer pedig gyorsan elfogja a lövedékeket és két kilövőállást megsemmisít.

„Egy [libanoni] Türoszban található palesztin szervezet egyik terrorista sejtjének tagjait megölik. Az északi ellenség [a Hezbollah] jelzést kap arról, hogy Izrael új képessége, hogy blokkolja a rakétakilövőket az ellenséges területen, és árat követel azoktól, akik tüzelnek”.

A szimulációban gyorsan megérkezik a tűzszünet, és ez lehetővé teszi Izrael számára, hogy visszatérjen „rutinszerű megelőző tevékenységéhez a Gázai-övezetben, amely mostantól az ellenséges erők megerősítésére összpontosít” – írta Haliva. „Ez nem egy kitalált, valószínűtlen mese”.

Izrael már a következő Hamász elleni háborúra készül

Az izraeli hírszerzés bizonytalan, hogy mennyire sikerült elrettenteni a gázai terrorszervezetet egy újabb konfliktus kirobbantásától.