Izrael már a következő Hamász elleni háborúra készül

Az izraeli hírszerzés bizonytalan, hogy mennyire sikerült elrettenteni a gázai terrorszervezetet egy újabb konfliktus kirobbantásától.

Annak ellenére, hogy tűzszünetet kötött a Hamász és Izraeli az IDF katonai hírszerzése már az erőszak következő hullámára készül – írja a Jerusalem Post. 

A hadsereg hírszerzői ága az Aman szerint a terrorszervezet még nem mérte fel teljesen milyen csapást mért rájuk a Falak Őrzői hadművelet. Ráadásul a Hamász az elszenvedett veszteségek ellenére igyekszik győzelmi narratívát kovácsolni és fenntartani a Jeruzsálem kapcsot.

Szerdán a Hamász vezetője Yahya Sinwar úgy beszélt mintha nem érték volna komoly károk a szervezet infrastruktúráját. Sinwar azzal fenyegetőzött, hogy ha Izrael „behatol” a Templom-hegyre akkor újabb támadást indítanak.

„Készen állunk a nagy harcra, ha az ellenség ostobaságot követ el Jeruzsálemben és a szent helyeken. Üzenjünk a megszállóknak és a világnak, hogy nem összevissza fenyegetőzünk, tudtára adjuk a világnak, hogy vannak az al-Akszának védelmezői” – mondta Sinwar.

A Ramadán utolsó napjain összecsapásra került sor a Templom-hegyen az arabok és az izraeli rendőrség között, amire hivatkozva a Hamász rakétazáport zúdított Izraelre.

Ha Sinwar valóban nem csak üres fenyegetést fogalmazott meg, az IDF válaszul több száz célpontra kész lecsapni.

Az Aman összegzése szerint a Hamász katonai szárnyát vezető Mohamed Deif több határon átnyúló támadást akart végrehajtani, beleértve szárazföldi alakulatok bevetését, és még több rakétatámadást.

Izrael azonban a legtöbb támadást megakadályozta azzal, hogy sikeresen megsemmisítette a Hamász alagútrendszerének nagy részét. Azonban a konfliktus első napjaiban a terroristák több mint 500 rakétát lőttek ki Izraelre, és egy ponton a Vaskupola nem bírta a terhelést Askelon felett.

A Hamász és az IDF is győzelmet hirdetett. Izrael állítása szerint felszámolta a Hamász alagútrendszerét, és több fontos vezetőt likvidált.

Gázában 243-an haltak meg közülük 66-an kiskorúak. Az IDF információ szerint több, mint 100-an a Hamász tagok voltak, és a civil áldozatok közül sokan akkor haltak meg, mikor a gázai rakéták saját területre hullottak, valamint mikor a lakóépületek alá épített alagutat felrobbantotta Izrael.

Sinwar 80 Hamász tag halálát ismerte el a Reutersnek.

Bár az IDF nem tudta a Hamász teljes rakétaarzenálját elpusztítani reményét fejezete ki, hogy sikerült a terroristákat elrettenteni egy újabb támadástól.

Amerika újranyitja palesztin konzulátusát Jeruzsálemben

Antony Blinken Rámalláhban jelentette be, hogy országa újranyitja a Trump által bezárt diplomáciai képviseletet Izrael fővárosában.