Iráni külügyi szóvivő: előrelépés történt a bécsi megbeszéléseken

Jelentős előrelépés történt az iráni atomalkuhoz való visszatérést célzó bécsi tárgyalásokon, de néhány fontos részlet továbbra is megoldásra vár – közölte hétfőn az iráni külügyi szóvivő.

„A tárgyalások bármelyik köre egyben az utolsó kör is lehet. Nem szabad azonban semmit elsietni” – szögezte le Szaíd Hatibzadeh az iráni állami televízió által közvetített sajtótájékoztatóján.

Az osztrák fővárosban április elején kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ös hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében. Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Iránnal szemben.

Hatibzadeh elmondta, az egyeztetések során a feleknek sikerült elkerülniük a zsákutcát, mindazonáltal hangsúlyozta: az iszlám köztársaság csakis abban az esetben tér vissza az atomalkuhoz, ha a szankciókat feloldják.

A Reuters hírügynökség az egyeztetéseken részt vevő nyugati tisztségviselőkre hivatkozó diplomáciai forrás alapján azt közölte, hogy a héten vélhetően bejelentenek egy áthidaló, a további tárgyalásokat lehetővé tevő megállapodást, amely tisztázza Teherán és Washington kötelezettségeit.

Korábban Haszan Róháni iráni elnök is derűlátóan nyilatkozott az egyeztetésekről, azt közölve, hogy már sikerült dűlőre jutni az iráni jegybankkal, az iráni olajexporttal és hajózási ágazattal szembeni szankciók feloldásáról.

Hogyan fogja Izrael megállítani Iránt?

A zsidó állam nagyon is komolyan veszi a tényt, hogy az amerikai kormányváltás árnyékában Irán tovább dolgozik ellenséges atomprogramján.