450 ezer forintnál jár a licit egy nyilasnak dedikált József Attila-kötetre

Máris 450 ezer forintot fizetnének azért a József Attila-kötetért, amit barátjának, a kétes múltú Rátz Kálmánnak dedikált – írja a 168.hu.

József Attila Külvárosi éj című verseskötetének első kiadását annak a Rátz Kálmánnak dedikálta, aki az 1930-as években a költő barátja volt. Rátz Kálmán később a nyilaskeresztes párt tagja lett, és Gömbös Gyula vezetése alatt országgyűlési képviselő volt. Ám később kilépett a nyilasok közül, és nyilas ellenpártot hozott létre.

József Attilával akkoriban barátkozott, amikor még mindketten a szocializmussal szimpatizáltak. Radnóti Miklósné így fogalmazott visszaemlékezéseiben: „Rátz sokat vitatkozó haverja volt Attilának”.

A kötet eddig utolsó tulajdonosa saját elmondása szerint kisgyermekkorában maga festette át „játékból” Szabóra, vagyis saját családnevére Rátz vezetéknevét a dedikáción – névgyakorlásból és gyermeki „áttulajdonításból”: mintha József Attila az ő egyik családtagjának adta volna a könyvet.

A dedikált példányra az antikvarium.hu oldalon lehet licitálni.

Mit kezdjünk a nyilas írókkal?

Érdemes eltűnődni azon: miért szívügye a Fidesz politikusainak Wass, Nyirő és társaik „rehabilitálása”? Pelle János írása.