Tajvan szerint Kína álhíreket terjeszt a sziget járványügyi helyzetéről

Csen Cung-jen tajvani belügyminiszter-helyettes szombaton azzal vádolta Kínát, hogy álhíreket terjeszt a sziget járványügyi helyzetéről.

Rámutatott: ez az oka annak, hogy a tajvani kormány rendszeresen nyilvánosságra hozza és cáfolja az interneten keringő hamis információkat.

„Nem hagyhatjuk, hogy Kína szellemi hadviselése hatással legyen a tajvani társadalomra” – tette hozzá.

Miután hónapokig alig lehetett koronavírus-fertőzöttekről hallani a 23,6 millió lakosú Tajvanon, az elmúlt időszakban növekedni kezdett az esetek száma, és több óvintézkedést léptettek életbe a járvány terjedésének megfékezése érdekében.

Tajpej többször felhívta a figyelmet, hogy Kína szellemi hadviselést folytat ellene, megpróbálja aláásni a bizalmat a helyi kormányzat és a járványügyi intézkedései iránt.

A belügyminiszter-helyettes újságíróknak azt mondta: egyértelműen érzi a kínai dezinformációs kampány veszélyeit. Csen számos példát mondott arra, hogy milyen álhírek terjednek az interneten, amelyek mögött Peking állhat. Az egyik ilyen az a híresztelés, hogy Caj Ing-ven elnök is megfertőződött a koronavírussal, de eltussolták az ügyet.

Cajt a héten tesztelték negatív eredménnyel, miután rezidenciájának egyik munkatársa elkapta a koronavírust.

Egy Kína tajvani tevékenységével foglalkozó biztonsági tisztségviselő a héten azt mondta a Reuters hírügynökségnek:

a tajpeji kormányzat meg van győződve róla, hogy Peking káoszt akar szítani, és alá akarja ásni a bizalmat a helyi kormányzat járványügyi intézkedései iránt.

Kína tajvani ügyekkel foglalkozó irodája közleményében légből kapottnak nevezte a tajpeji vádakat, amelyekkel a kormányzat szerinte a valódi problémákról akarja elterelni a figyelmet.

„Tajvannak fel kellene hagynia a politikai játékokkal, és gyakorlati lépéseket kellene tennie a járvány mielőbbi megfékezése érdekében” – állt a közleményben.

Tajvanon 3862 fertőzöttje és 17 halálos áldozata van a koronavírusnak a legfrissebb adatok szerint.

Kína saját részeként tekint a magát függetlennek tartó szigetre, és azzal fenyegetőzött, hogy szükség esetén akár erővel is a fennhatósága alá vonja. Peking az elmúlt időszakban egyre nagyobb diplomáciai, katonai és gazdasági nyomást gyakorolt Tajvanra.

Tajvan kínai inváziótól tart

Kínai harci repülőgépek sorozatban sértik meg a tajvani légteret, ráadásul Peking hadgyakorlatot tart a térségben.