Eljárást indítottak egy mohél ellen Svédországban

A svéd hatóságok vizsgálatot indítottak az ellen a zsidó orvos ellen, aki nem használt érzéstelenítést a 8 napos csecsemők körülmetélésekor. Kijelentették, hogy a mohél nem megfelelő módon járt el — írja az Arutz7.

A svédországi Egészségügyi Minisztérium tisztviselői vizsgálatot indítottak egy rabbi és egy orvos ellen, akik zsidó csecsemőket érzéstelenítés nélkül metéltek körül.

A szomszédos Dánia parlamentje kedden leszavazott egy nem kötelező érvényű indítványtervezetet, amely a kormányt a fiúk nem orvos által végrehajtott körülmetélésének betiltására szólította fel.

Dr. Peter Borenstein rabbi tevékenységének svédországi felülvizsgálata a Svenska Dagbladet című lapban megjelent cikkeket követte, amelyekben más orvosok bírálták őt az érzéstelenítés mellőzése miatt. Borenstein régóta mohél is, héberül a rituális körülmetéléseket végző személy.

A mohélek általában nem használnak érzéstelenítést. Sokan, köztük Borenstein is, figyelemelterelésként néhány csepp cukorban gazdag folyadékot kínálnak a babáknak. A napilap ezt „cukros víz fájdalomcsillapítónak” nevezte el.

Ellehetetlenül a zsidó élet Svédországban?

A svéd Centrum Párt éves közgyűlésén 314-166 arányban szavazott a fiúgyermekek nem orvosi körülmetélése ellen.

A svéd egészségügyi és ápolási felügyelet közölte, hogy „nem tartja megfelelőnek” Borenstein tevékenységét, és május 28-ig magyarázatot követel – jelentette szerdán a Lakartidningen című hírportál.

Svédországban a törvény lehetővé teszi a fiúk nem orvosi körülmetélését, de ehhez engedéllyel rendelkező egészségügyi személyzet jelenléte szükséges. Ezért a mohélek Svédországban általában orvosok is.

A Svenska Dagbladet arra utalt, hogy Borenstein megsértette az orvosi eljárásokat és etikai szabályokat, amit ő és a Svéd Zsidó Közösségek Tanácsa tagadott.

A körülmetélés ellentmondásos Skandináviában, ahol a gyermekjóléti aktivisták szerint ez a bántalmazás egyik formája. Szélsőjobboldali aktivisták szintén ellenzik a gyakorlatot, mint idegen befolyást.

A körülmetélést ellenző aktivisták több mint 50 000 aláírást gyűjtöttek össze egy 2018-as petícióban, amely szükséges volt ahhoz, hogy az intézkedést parlamenti szavazásra terjesszék. Azonban Dániában a betiltást szorgalmazó indítványt 62-32-es szavazati arányban elutasították.

Mégsem tiltják be a körülmetélést Finnországban

„Nemzetközi partnereink támogatásának segítségével egyelőre biztosított a vallási szabadságunk” – könnyebbült meg a finn zsidó közösségek vezetője.