Elszabadult az antiszemitizmus a nyugati tüntetéseken

Számos nyugati nagyvárosban zajlottak Izrael-ellenes tüntetések, melyek nem voltak mentesek antiszemitizmustól és atrocitásoktól sem.

Egyesült Királyság

Londonban a szervezők szerint 100 ezren gyűltek össze, a 12-es csatorna felvételei szerint a tüntetők izraeli zászlókat téptek le, gyújtottak fel, illetve tapostak meg. A felvonuló tömeg a gázai bombázások leállítását és „Palesztina felszabadítását” követelte. A több tízezer ember a Hyde Park mellett elsétálva az izraeli nagykövetség elé vonult – írja a Hetek.

Elad Simchayoff on Twitter: „לא זוכר דברים כאלה, והיו הפגנות pic.twitter.com/5m7YUi9zcm / Twitter”

לא זוכר דברים כאלה, והיו הפגנות pic.twitter.com/5m7YUi9zcm

Golders Greenben, mely London sok zsidó által lakott negyede, palesztin zászlós autókból szólt a hangos üzenet, miszerint

„b.sszák meg a zsidókat, erőszakolják meg a lányaikat”.

Valószínűleg az eset kapcsán Boris Johnson miniszterelnök az antiszemitizmust elítélő üzenetet írt Twitterre:

Boris Johnson on Twitter: „There is no place for antisemitism in our society. Ahead of Shavuot, I stand with Britain’s Jews who should not have to endure the type of shameful racism we have seen today. / Twitter”

There is no place for antisemitism in our society. Ahead of Shavuot, I stand with Britain’s Jews who should not have to endure the type of shameful racism we have seen today.

Németország

Németországban az elmúlt héten több antiszemita incidens is történt, több zsinagóga előtt is izraeli zászlót égettek a gyanú szerint bevándorló hátterű támadók. (Erről korábban lapunk is írt.).

Most Berlinben egy palesztin-párti felvonuláson a Kan izraeli hírtelevízió riporterét érte támadás, konkrétan petárdákat robbantottak fel a lábánál. Az újságíró szerint az nem tetszett a felvonulóknak, hogy héberül tudósított az esetről, a mellette elsétálók Allahu Akbart kiáltoztak, valamint azt, hogy Izrael gyermekeket gyilkol.

Antonia Yamin אנטוניה ימין on Twitter: „This just happened! While covering the Palestinian demonstration in #Berlin in the background they yelled „Israel murderers children” and „Allahu Akbar” but they didn’t like me covering it in hebrew for @kann_news so they threw firecrackers @RTLde team documented it pic.twitter.com/ZGKcVxVezy / Twitter”

This just happened! While covering the Palestinian demonstration in #Berlin in the background they yelled „Israel murderers children” and „Allahu Akbar” but they didn’t like me covering it in hebrew for @kann_news so they threw firecrackers @RTLde team documented it pic.twitter.com/ZGKcVxVezy

Franciaország

Párizsban hatalmas vita lett abból, hogy a rendőrség nem adott engedélyt egy nagyobb szabású palesztin-párti tüntetésre. Ezt végül mégis megtartották, mire a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a tömeg szétoszlatására. A hatóságok szerint komoly kockázata volt a tömeges antiszemita incidenseknek, ezért tiltották be a felvonulást. A tüntetők útakadályokat helyeztek a rendőrök elé, többen kövekkel is megdobálták őket.

Spanyolország

Madridban mintegy 2500 fiatal vonult fel palesztin zászlókkal. Azt kántálták, hogy ez nem háború, hanem népirtás, ami Gázában folyik. A tüntetők azt követelték, hogy se Spanyolország, se az európai hatóságok ne működjenek együtt Izraellel, mert akár a csendbenmaradásuk is azt jelenti, hogy kollaborálnak – zárja cikkét a Hetek.

Belgium

Brüsszelben 3000 fős tüntetés zajlott. Bár a belga sajtó szerint a brüsszeli tüntetés „incidensek nélkül” történt, Emmanuel Nahshon, Izrael belgiumi követe ezt másképp látja, ő arról posztolt, hogy a tüntetők azt ordítozták: „halál a zsidókra”.

Korábban Sophie Wilmes belga külügyminiszter, aki egyébként maga is zsidó, oldalán állásfoglalást posztolt, amely szerint Belgium „folyamatosan figyelmezteti Izraelt, hogy le kell állítania a telepek építését (…) és a kilakoltatásokat”, illetve mind a Hamász rakétáit, mind Izrael szerinte aránytalan válaszát „elfogadhatatlannak” nevezte.

Jenny Aharon, az EU-izraeli kapcsolatok szakértője egyértelműen Alexander De Croo miniszterelnököt és Wilmest nevezte meg az incidensért való felelősökként: megjelölve a politikusokat posztjában, azt írta, hogy „lehetővé tettétek, hogy antiszemita tüntetések tomboljanak Brüsszel utcáin”.

Hollandia

Palesztinpárti egyének a brabanti Cuijk holokauszt-emlékművét öntötték le festékkel, és ráírták, hogy „szabad Palesztina”.

Ausztria

Bécsben is tüntettek Izrael ellen, a 2500 fős tüntetésen azt ordította egy férfi arabul megafonba, hogy „zsidók, emlékezzetek Khaybarra, Mohamed hadserege visszatér”. A 7. században a muszlimok lemészárolták Khaybar lakosságát – emlékeztet a JTA.

Kanada

Hasonló jelenetek a tengeren túl is lejátszódtak, Torontóban is tüntettek Izrael ellen, a palesztinpártiak botokkal vertek meg egy idős zsidó férfit. Egy Twitterező szerint egy zsidó lányt szexuálisan is bántalmaztak, de ezt egyelőre nem erősítették meg a nagyobb hírportálok.

Magyarország

Eközben Magyarországon is szerettek volna tüntetni a palesztinok, ezt viszont nem engedélyezték nekik.

Ezt a cikket lapunk az ünnep beállta előtt készítette és időzítve jelent meg az oldalon.

A magyar jobboldal kiáll Izrael mellett

Békés Mártontól Kötter Tamásig Izrael oldalán a magyar jobboldal.