Izraeli zászlót égettek Németországban

Izraeli zászlót égettek a németországi Bonnban és Münsterben a helyi zsinagóga előtt, a rendőrség több feltételezett elkövetőt őrizetbe vett – jelentették szerdán német hírportálok.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Bonnban a zászlóégetés után meg is dobálták kövekkel a zsinagógát. A kedd esti eset miatt három férfit őrizetbe vettek. A helyi rendőrség szerdai közleménye szerint az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedése miatti felindultsággal magyarázták tettüket.

Az ugyancsak észak-rajna-vesztfáliai Münsterben szintén kedd este, egy be nem jelentett tüntetésen égettek el egy izraeli zászlót a helyi zsinagóga előtt. A rendőrség szerdai közleménye szerint

a megmozduláson nagyjából 15, „arab kinézetű” ember gyűlt össze, 13-at őrizetbe vettek.

A gyülekezési jog megsértése miatt is eljárást indítottak ellenük.

A bűncselekményeket több parlamenti párt és társadalmi szervezet elítélte. Az ország legnagyobb pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini székháza előtt a szolidaritás jeleként a német nemzeti és az EU-s zászló mellett kihelyezték az izraeli zászlót.

Az antiszemitizmus visszaszorítását szolgáló törekvések összehangolásával foglalkozó kormánymegbízott, Felix Klein egy szerdai nyilatkozatában kiemelte, hogy

a közel-keleti feszültség erősödése miatt ismét megugorhat az antiszemita és Izrael-ellenes bűncselekmények száma. Erre reagálnia kell az egész társadalomnak, és különösen a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak

– mondta a szövetségi kormány megbízottja, aláhúzva, hogy Németország nem tűrheti a zsidóellenességet.

Németországban tavaly óta bűncselekmény a demonstrálók által hozott külföldi zászlók elégetése tüntetésen.

Korábban csak a hivatalosan vagy a szokásjog alapján kihelyezett zászlók és egyéb nemzeti jelképek élveztek védelmet, vagyis csak a külképviseletek előtt, vagy például sporteseményen, nemzetközi konferencia helyszínén kihelyezett zászlók gyalázása volt büntetendő.

A szabályt éppen a legutóbbi, 2017-es Izrael-ellenes tüntetéshullámon történt zászlóégetések miatt módosították. Az ilyen bűncselekményért akár három év szabadságvesztés is kiszabható.

Németország nem engedélyezné a világjárvány elleni zárlatok ellen való tiltakozásul a sárga csillag viselését

Felix Klein antiszemitizmusért felelős biztos szerint az „oltatlanok” feliratú szimbólum viselése a holokausztot bagatellizálja.