Németország nem engedélyezné a világjárvány elleni zárlatok ellen való tiltakozásul a sárga csillag viselését

Németország antiszemitizmusért felelős biztosa a sárga csillagot viselő tüntetők elleni fellépést sürget, akik a világjárvány miatti lezárások miatt panaszkodnak.

Felix Klein pénteken felszólította a hatóságokat Németország-szerte, hogy tiltsák meg a tüntetőknek a szimbólum használatát, mondván, hogy az relativizálja a holokausztot. A nácik arra kényszerítették a zsidókat, hogy sárga Dávid-csillagot viseljenek, hogy megalázzák őket, és megjelöljék őket a további üldöztetés, deportálás és meggyilkolás céljából — írja Times of Israel.

Néhány tüntető arra használta a csillagot, amelyen héber betűkkel a „nem oltottak” felirat díszeleg, hogy erősítse azt az állításukat, miszerint üldözik őket, mert ellenzik a koronavírus elleni politikát.

Németország nem teszi kötelezővé állampolgárainak, hogy beoltassák magukat, de enyhíti a szociális korlátokat azok számára, akik rendelkeznek a védőoltással.

„Ha az emberek úgynevezett zsidó csillagokat tűznek magukra, és ezzel olyan áthallásokat engednek meg, amelyek relativizálják a holokausztot, akkor a törvény által biztosított eszközöket kell alkalmazni velük szemben” – mondta Klein a Tagesspiegel című német lapnak.

Míg a holokauszttagadás Németországban törvényellenes, ez a relativizálás megkerülte a jogi határokat. Fontos azonban, hogy betiltsák a történelemmel való ezen sajátos visszaélést – mondta Hajo Funke német politológus és antiszemitizmus-szakértő egy telefoninterjúban.

„Ha a sárga csillagot és a ‘nem oltottak be’ feliratot kombináljuk, akkor ezt könnyen be lehet tiltani” Németországban – mondta Funke a Jewish Telegraphic Agency-nek. De a siker érdekében, mondta, „én ezt a rendőrség és a belügyminisztérium utasítására tenném”, és nem a nemzeti törvények értelmében.

Például „azt tanácsolnám a berlini rendőrség vezetőjének, hogy tiltsa meg a sárga csillag viselését az ilyen jellegű tüntetéseken. Pont”.

Klein tavaly vetette fel először a tiltás kérdését, és a zsidó vezetők támogatták.

München júniusban betiltotta ezt a gyakorlatot, Wiesbaden pedig júliusban követte a példát. Oliver Franz, Wiesbaden polgármestere akkor azt mondta, hogy a jelenség „abszolút tűrhetetlen módon” relativizálja a náci bűnöket.

Ez túlmutat a sárga csillagon: A tüntetők Sophie Schollhoz és a német Fehér Rózsa ellenállási csoport más kivégzett tagjaihoz, valamint Anne Frankhoz, a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt zsidó tinédzserhez hasonlították magukat. A háború után kiadott naplója a holokauszt ikonjává tette őt.

Az ellenállás és a szenvedés ezen szimbólumaival való visszaélés „ugyanaz a szar” – mondta Funke. „Hogy diplomatikusabban fogalmazzak, ez történelmileg teljesen helytelen”.

Hozzátette, jogos tiltakozni a kormányzati intézkedések ellen, de „nem tehetnek úgy, mintha olyan ellenállók, vagy üldözöttek lennének, mint a zsidók a náci időkben – egyáltalán nem. Ez veszélyes”.

Így csapta be Németország a világ zsidó szervezeteit

A Bundestag BDS-t elítélő határozata valójában azt érte el, hogy az antiszemitizmus a szólásszabadság része lett Németországban.