Így csapta be Németország a világ zsidó szervezeteit

Az, hogy a Bundestag antiszemitának nyilvánította a BDS mozgalmat, dicséretesnek tűnik, de a gyakorlatban semmilyen jogi következménye nincs.

Világszerte kivívta a zsidó szervezetek elismerését, hogy a német parlament (Bundestag) 2019-ben kinyilvánította, hogy a Boycott, Divestment, Sanctions mozgalom antiszemita. Bár ez a döntés más európai országokat is hasonló lépésre ösztönzött, a gyakorlatban semmilyen jogi következménnyel nem járt – világít rá Eldad Beck, az Israel Hayom berlini tudósítója.

A döntés – amit a Bundestag több baloldali pártja sem támogatott –

valójában azt a célt szolgálta, hogy megakadályozza a BDS tevékenységének teljes tiltását az országban.

Ennek ellenére is éles kritikát váltott ki a mozgalom támogatóiból, köztük izraeliekből, zsidókból, újságírókból, és még a korábbi izraeli nagykövetből is. Szerintük a döntés a szólásszabadság elvének megsértése. Azt is állították, hogy Izrael arra kényszerítette a német kormányt, hallgattassa el a jeruzsálemi kormányt kritizáló hangokat, ez az érv pedig önmagában antiszemita.

Egy héttel később a Bundestag kutatásért és dokumentációért felelős tárcája kiadott egy közleményt, miszerint a parlament döntése jogilag érvénytelen. Ezzel a lépéssel pedig

az antiszemitizmus a szólásszabadság része lett Németországban.

Így taktikázott a német kormány: először az antiszemitizmus elleni élharcosként tüntették fel magukat, másrészt viszont a döntésük alkalmatlan arra, hogy szembeszálljanak az antiszemita BDS mozgalommal.

A jó öreg Németország mindig is így működött: hivatalosan azt állítják, hogy Izrael létezése és biztonsága nekik is érdekük, közben pedig terroristákhoz köthető Izrael-ellenes szervezeteket támogatnak, és folyton Izrael ellen szavaznak az ENSZ-ben.

Ha Izraelnek valóban az ország érdekeit szem előtt tartó külügyminisztériuma lenne, már rég rávilágított volna a német kormány képmutatására. Sajnos az igazság ettől messze áll: az izraeli külügy továbbra is úgy tesz, mintha a két ország csodálatos barátságban lenne egymással. Európa többi országa pedig levonhatja a következtetést: ha Németország képes bolondot csinálni Izraelből, akkor ők is megtehetik ugyanezt.

Berlint hidegen hagyja az Izrael-ellenes bojkottmozgalom

A Merkel-kormány fittyet hány a német parlament döntésére.