Mark Rutte kiállt Izrael önvédelmi joga mellett

A holland liberális ügyvezető miniszterelnök Twitter-üzenetben állt ki Izrael mellett.

Rutte ezt írta:

„Nagyon aggódom a jelenleg is zajló erőszak miatt Izraelben és Gázában. Elfogadhatatlan, hogy a Hamász véletlenszerűen rakéták lő a civil lakosságra. Hollandia támogatja Izrael jogát az önvédelemre, a nemzetközi törvények és az arányosság keretein belül.”

Később még egy üzenetben hozzátette:

„Hollandia tűzszünetre és párbeszédre szólít fel. Mindent meg kell tenni a civil áldozatok elkerüléséért.”

Rutte idén márciusban nyerte meg a holland parlamenti választásokat, azóta azonban még nem sikerült kormányt alakítania.

Mark Rutte on Twitter: „Ik ben zeer bezorgd over het aanhoudende geweld in Israël en Gaza. Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging, binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit. / Twitter”

Ik ben zeer bezorgd over het aanhoudende geweld in Israël en Gaza. Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging, binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit.

Csak a szokásos: a holland baloldal Izraelt támadja

Miután már több mint ezer rakétát lőttek ki Izraelre, több holland baloldali párt parlamenti kérdésekben követelt lépéseket Izrael ellen.