Csak a szokásos: a holland baloldal Izraelt támadja

Miután már több mint ezer rakétát lőttek ki Izraelre a napokban, a holland szocdem PvdA (Frans Timmermans pártja), a Zöld Baloldal (Judith Sargentini pártja) és a Szocialista Párt parlamenti kérdésekben követeltek lépéseket Izrael ellen – írja a CIDI holland-zsidó jogvédő szervezet oldala.

Május 12-én, azaz már a Jeruzsálemet és Tel-Avivot ért rakéták után nyújtotta be közös parlamenti kérdését a holland alsóházban a magyar származású Kati Piri (PvdA) és Tom van der Lee (Zöld Baloldal), illetve egy külön kérdésben Jasper van Dijk (Szocialista Párt). A két kérdést egyaránt Stef Blok liberális külügyminiszterhez intézték.

Van Dijk szerint, aki a Szocialista Párt külügyi szóvivője, az erőszak „lényegében” „a palesztin területek folyamatos megszállásának” eredménye, és azt kérdezte Blok külügyminisztertől, hogy egyetért-e ezzel a véleménnyel. Van Dijk szerint „az erőszaknak azonnal véget kell vetni”. Van der Lee és Piri azt kérdezték, milyen lépéseket tervez tenni „hogy hozzájáruljon a helyzet csillapításához”.

A három párt mind utalt a Sejk Dzsarra-i arabok lehetséges izraeli kilakoltatására. A kilakoltatást Van Dijk, illetve Piri és Van der Lee is „elfogadhatatlannak” nevezte. A három politikus „annektálásról” beszélt az ügy kapcsán. A három párt képviselője egyaránt lépéseket követelt Izrael ellen kérdésében. Egyik politikus sem követelt viszont lépéseket a palesztin terrorcsoportok ellen, amelyek már több mint ezer rakétát lőttek ki Izraelre – írja a CIDI.

Valójában Piri és Van der Lee „válaszként kilőtt rakétákról” beszélnek, azt a benyomást keltve, hogy a Hamász úgy jár el, mint Izrael. A valóságban persze a Hamász civil célpontokat lő azzal a céllal, hogy annyi áldozatot szedjen, amennyit csak lehet, míg Izrael terroristákra és fegyverraktárakra lő, miközben igyekszik csökkenteni a civil áldozatok számát.

A PvdA és a Zöld Baloldal is arra kérték Blok külügyminisztert, hogy „amilyen hamar csak lehet”, ítéljék el Izraelt. A pártok tudni akarják, milyen lépéseket tervez a külügyminiszter Izrael ellen. A Szocialista Párt pedig egyenesen azt kéri, hogy EU-s szinten javasolja a holland kormány az Izraellel kötött 2000-es partnerségi szerződés felbontását.

A CIDI holland-zsidó szervezet elnöke „megdöbbentőnek” nevezte, hogy „holland képviselők egyoldalú szankciókat követelnek Izrael ellen, miközben a palesztin vezetők továbbra is erőszakra buzdítanak”.

Videóban méltatta a Hamász a holland zöldeket

A terrorszervezet értékesnek ítélte a holland párt Izrael-ellenes állásfoglalását.