Irán kezében lehet a Hámász és az Iszlám Dzsihád leállításának kulcsa

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád elmúlt három napban tett harcias nyilatkozatai ellenére a két csoport vélhetően keresi a módját, hogy véget vessen az Izraellel folytatott harcoknak. A Hamász és az Iszlám Dzsihád azonban tudja, hogy iráni patrónusaik áldása nélkül nem tudnak semmilyen egyezséget kötni Izraellel — írja a The Jerusalem Post.

Az elmúlt napokban a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád vezetői iráni tisztviselőkkel tárgyaltak az erőszak legutóbbi fellángolásáról. Nem világos azonban, hogy Teheránnak ebben a szakaszban érdeke-e a tűzszünet.

A Katarban tartózkodó Iszmail Haníje Hamász-vezető hétfőn telefonon közölte Javad Zarif iráni külügyminiszterrel, hogy „diplomáciai és helyszíni szinten is erőfeszítéseket teszünk a népünk elleni izraeli támadások leállítására Jeruzsálemben és a Gázai övezetben”.

Haniyeh az egyiptomi és katari közvetítői erőfeszítésekre utalt, hogy tűzszünetet kössenek Izraellel.

Haniyeh nyilvánvalóan Irán jóváhagyását kérte egy esetleges fegyverszünethez, amelyet Egyiptom és Katar égisze alatt lehetne elérni.

A Hamász és Palesztin Iszlám Dzsihád tisztviselői azt mondták az egyiptomi, katari és más közvetítőknek, hogy készek lennének leállítani az Izrael elleni támadásaikat, amint Izrael beszünteti katonai offenzíváját a Gázai övezetben.

Musa Abu Marzouk, a Hamász politikai irodájának helyettes vezetője szerdán azt mondta, hogy az egyiptomi és katari közvetítési erőfeszítések eddig sikertelenek voltak.

Abu Marzouk nyilatkozata meg nem erősített hírek közepette hangzott el, amelyek szerint Egyiptom azt tervezi, hogy saját biztonsági küldöttséget küld a Gázai övezetbe, hogy tárgyalásokat folytasson a Hamász és a PIJ vezetőivel az Izraellel kötendő új tűzszünet elérésének lehetőségeiről.

Abu Marzouk a Khaleej Online hírportálnak elmondta, hogy a Hamász több arab és iszlám országgal is kapcsolatot tart a Gázai övezetben kialakult helyzetről.

„Szó volt közvetítői erőfeszítésekről, amelyeket egyiptomi és katari testvéreink nagyra értékelnek” – mondta. „Nagyra értékeljük palesztin népünkkel való törődésüket, de ezek a közvetítői erőfeszítések eddig nem vezettek a nyugalom visszatéréséhez”.

Abu Marzouk azzal vádolta Izraelt, hogy felélesztette a harcokat. Izraelnek – mondta – „meg kell állnia és vissza kell vonulnia a lépéseitől, mivel ő az egyetlen fél, akit teljes felelősség terhel”.

A Hamász vezetése közölte a közvetítőkkel, hogy üzenete egyértelmű, amely „a palesztin nép helyzetének megerősítése Jeruzsálemben és az al-Aksza mecsetben, valamint a Sheikh Jarrah-i otthonukból való kiűzetéssel fenyegetett családok támogatása” – tette hozzá Abu Marzouk.

A Hamász tisztségviselőjét később palesztin hírportálok idézték, amikor azt mondta, hogy az európaiak is kapcsolatba léptek csoportjával, hogy megvizsgálják a tűzszünet elérésének lehetőségét Izraellel.

„Az európaiak kapcsolatba léptek velünk, és arra kértek, hogy hagyjuk abba a rövid hatótávolságú rakéták kilövését [Izraelre], különben nem vesznek részt a Gázai övezet újjáépítésében” – mondta Abu Marzouk. „Azt válaszoltam, hogy abbahagyjuk a rövid hatótávolságú rakétákat, helyettük nagy hatótávolságú rakétákat fogunk használni”.

Abu Marzouk nem közölt részleteket azoknak az európaiaknak a kilétéről, akik állítólag kapcsolatba léptek a Hamásszal.

Közben a Hamász szerdán először ismerte el, hogy több magas rangú katonai parancsnoka is meghalt izraeli légicsapásokban.

A Hamász katonai szárnya, az Izzadin al-Kasszam Brigádok közleményében Bassem Issa-t nevezte meg az Izrael által megölt parancsnokok között. Azt mondta, hogy Issa és „testvérei egy csoportja, a vezetők és mudzsahedinek (harcosok) mártírhalált haltak a megszállás agressziója során”.

Abu Hamza, a Palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnyának, az al-Kudsz Brigádoknak a szóvivője szerdán azt mondta, hogy

a gázai terrorcsoportok „folytatni fogják a dzsihádot, és nem fognak meghátrálni, függetlenül annak árától és áldozataitól”.

Elmondta, hogy csoportja reggel 5 órakor 100 rakétát lőtt ki Tel-Aviv felé.

„Képesek voltunk válaszolni az agresszió folytatására, valamint a civilek és a mudzsahedinek célba vételére” – mondta Abu Hamza közleményében.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád vezetői a Gázai övezetben eközben elrejtőztek, és Katarban és Libanonban lévő képviselőikre bízták az Izraellel kötendő új tűzszünet biztosítását. A gázai vezetők, akik attól tartanak, hogy Izrael célpontjai lesznek, tudják, hogy sorsuk most a teheráni mullahok kezében van.

A palesztin terror sötét arca

Tűpontos elemzés a palesztin terror okáról és a tágabb összefüggésekről. Ha ma csak egy elemzést olvas el, ez legyen az!