Erőszak lepte el az utcákat. Szmotrics: „Szégyen és gyalázat ami történt” (VIDEÓ)

Lod mellett számos izraeli városban elharapódzott az erőszak, gyújtogatás, törés-zúzás és verekedés. Bát Jámban izraeli zsidók halálra lincseltek egy arabot, az esetet minden politikus határozottan elítélte — írja a Times of Israel és az N12 hírcsatorna.

Szerdán éjszaka minden bizonnyal Izrael eddigi legrosszabb éjszakájaként fog bevonulni a történelembe. Gázából rakétazápor hullott izraeli városokra, számos városban pedig erőszakosan csaptak össze a zsidó és arab lakosok.

Yossifoon Kaufman on Twitter: „עורכים יקרים,הבנתי שאתם מדברים המון על בת ים ורק קצת על עכו כי מבת ים יש ויזואליה.אז ליקטתי עבורכם קטעי וידאו מהלינץ בעכו.תוכלו לשדר תחת סעיף 27 לחוק זכויות יוצרים pic.twitter.com/ZxtxAfuTtV / Twitter”

עורכים יקרים,הבנתי שאתם מדברים המון על בת ים ורק קצת על עכו כי מבת ים יש ויזואליה.אז ליקטתי עבורכם קטעי וידאו מהלינץ בעכו.תוכלו לשדר תחת סעיף 27 לחוק זכויות יוצרים pic.twitter.com/ZxtxAfuTtV

Lod, Akkó, Jeruzsálem, Haifa, Bát Jám és Tiberiás mellett számos helyen az erőszak vette kezdetét. Benjamin Netanjahu, izraeli kormányfő katonaság bevonását rendelte el, több, mint 400 embert letartóztattak.

Az éjszaka talán legmegdöbbentőbb esete Bát Jám városában zajlott, ahol az összeverekedő arab és zsidó lakosok számos sebesülést okoztak. Egy autóját vezető arabot zsidó lakosok kirángattak a kocsijából és szinte halálra vertek.

אור רביד | Or Ravid on Twitter: „בת ים, הערב: זה לא ניסיון דריסה, זה פחד של הנהג מההמון הקיצוני. לינץ’ בנהג ממוצא ערבי, למה? כי הוא ערבי. תוהו ובוהו. pic.twitter.com/o5Z0iLCd5n / Twitter”

בת ים, הערב: זה לא ניסיון דריסה, זה פחד של הנהג מההמון הקיצוני. לינץ’ בנהג ממוצא ערבי, למה? כי הוא ערבי. תוהו ובוהו. pic.twitter.com/o5Z0iLCd5n

Tibériás és Haifa városából is arabokra vadászó zsidó lakosokról számoltak be, Jeruzsálemben a Máháné Jehuda piac közelében egy arabot megkéseltek.

Hasonló eset történt Akkóban, ahol azonban arabok dobtak meg kővel és vertek félholtra egy zsidó lakost, akinek állapota súlyos.

Lodban, ahol az elmúlt két napban a legnagyobb zűrzavar volt, arabok több zsinagógát, üzletet és autót is felgyújtottak, az este 8 óra utánra elrendelt kijárási tilalom ellenére tovább folytak az utcai zavargások. Két zsidó lakost meglőttek, mindkettőjük állapota kielégítő.

Támrá városában is megkéseltek egy zsidót, majd rágyújtották az autóját, az áldozat komoly égési sérüléseket is szenvedett.

A bát jámi eset, melyben eddig soha nem látott módon arab áldozata volt a feldühödött zsidók támadásának, kapta a legnagyobb figyelmet.

A feldühödött tömeg rátámadt az autóját vezető arabra, aki megpróbált elmenekülni, de belehajtott az előtte álló autóba.

Khen Elazar on Twitter: „אומייגאד. לינץ בשידור חי בכאן. בת ים. pic.twitter.com/zjl3UTWuAF / Twitter”

אומייגאד. לינץ בשידור חי בכאן. בת ים. pic.twitter.com/zjl3UTWuAF

Több tucatnyian álltak neki ütlegelni a férfit, azután egy bizonyos ponton ott hagyták.

A sebesültet kórházba szállították, állapota súlyos, de kielégítő.

A zavargásokat és az erőszakot minden politikus elítélte. Jáir Lápid az „irányítás elvesztéséről”, Benny Ganz pedig arról beszélt, hogy ez a tett „nem kevésbé veszélyes, mint amit az arabok csinálnak”

Naftali Bennett „nem zsidókhoz és nem emberhez méltó tettnek nevezte az esetet”, Jichák Joszef áskenázi főrabbi pedig arról beszélt, hogy „nem szabad, hogy az arabok módszerei felbőszítsenek bennünket”.

Bezalel Szmotrics, a Vallásos Cionista párt vezetője, akit korábban az erőszakra való felbőszítéssel is vádoltak politikai ellenfelei azt nyilatkozta, hogy „szégyen és gyalázat ami történt.”