Zavargások Izrael városaiban: újabb zsinagógát gyújtottak fel

Jaffában az arab tömeg súlyosan megvert egy izraeli katonát, Lodban Ganz védelmi miniszter meghosszabbította a szükséghelyzetet és Izrael szerte lövöldözésekről és erőszakos cselekményekről érkeztek hírek. 

Folytatódtak csütörtök este és éjjel a zavargások Izraelben. A rendőrség jelentés szerint Lodban két civil zsidó lakost és egy rendőrt lelőttek az arab bandák – számolt be a Times of Israel. 

Jaffában egy 19 éves zsidó katona súlyos sérüléseket szerzett, miután brutálisan megverte őt egy csapat feldühödött arab.

Az erőszak epicentruma továbbra is Lod városa, ahol az este nyolckor életbe lépő kijárási tilalom ellenére két embert lelőttek, de mindketten csak könnyű sebesülést szenvedtek.

Lodban már az ötödik zsinagógát gyújtották fel az arab lakosok.

A Kan televízió közre adott egy felvételt, amelynek tanúsága szerint felfegyverzett civilek kísérték az Védelmi Erők katonáit.

כאן חדשות on Twitter: „החלו התפרעויות בלוד: בתיעוד – שוטרים וקבוצת אזרחים חמושים בדרכם לזירת המהומות@hadasgrinberg pic.twitter.com/3JtnypBQxd / Twitter”

החלו התפרעויות בלוד: בתיעוד – שוטרים וקבוצת אזרחים חמושים בדרכם לזירת המהומות@hadasgrinberg pic.twitter.com/3JtnypBQxd

A hadsereg lezárta Lod város határait, hogy ne érkezzen kívülről erősítés a zavargóknak.

A közeli Ramle városában a 12-es csatorna hírei szerint lelőttek egy rendőrt.

Mindenközben Tel-Avivban szélsőjobboldali zsidó tüntetők megtámadták a Kan televízió riportereit.

Umm al-Fahm arab faluban megtámadtak egy zsidó családot, mikor azok autóval áthaladtak a városon, a fiatal házaspár és három kisgyermekük kisebb sérüléseket szenvedtek. A családot a rendőrség menekítette helyi arab civilek közbenjárásával.

Egyelőre úgy tűnik az izraeli rendőrség nem tudja kezelni az egyre erőszakosabbá váló helyzetet.

Borítókép: Lod városa/ EPA/ABIR SULTAN

Lodi lakos: a városunkból háborús övezet lett

„Folyamatos robbanások, tűz, és Allah Akbár kiáltások hallatszanak az egész városban”.