Lodi lakos: a városunkból háborús övezet lett

A képek nem illusztrálják kellően, hogy mi történik itt, ez a hely háborús zónává vált az elmúlt három napban – számolt be Eitan Meir az i24 News-nak. 

„Folyamatos robbanások, tűz, és Allah Akbár kiáltások hallatszanak az egész városban”

– mondta a fiatal férfi.

Meir szerint nagyon szomorú a helyzet, mert vannak olyan helyek, mindössze 200 méterre a családjuk lakásától, ahová rendszeresen jártak, most viszont meg se közelítik, mert attól félnek, hogy akkor meggyilkolják őket.

Lod, 2021. május 12. Tóra-tekercseket menteneki ki zsidó férfiak egy leégett zsinagógából MTI/EPA/Abir Szultan

„Békében éltünk, viszonylag békében mostanáig, most pedig minden megváltozott”

– mondta Eitan Meir.

A férfi elmesélte, hogy néhány hete még pont felfedezett egy új boltot az arab negyedben, ahová elszeretett volna menni, most azonban ez hirtelen elképzelhetetlenné vált, és valószínűleg a közel jövőben elképzelhetetlen lesz.

A riporter kérdésére, hogy meglepték-e az összecsapások Meir elmondta, hogy ilyen mértékű összecsapásra nem számítottak.

„Erre senki nem számított. Mindig voltak törések a közösségben, időnként erőszak szítása is előfordult, de ami most történik azt szerintem senki nem látta előre. Az arab terroristák látványa, ahogy köröznek az utcáinkon, elképzelhetetlen volt korábban számunkra”

– mondta a férfi.

Eitan Meir arról is beszámolt, hogy a rendőrség későn érkezik minden nap a helyszínre, ezért a helyiek közösség védelmet szerveztek, akinek van fegyvere felfegyverezte magát, hogy megvédje a családját, ha beakarnának törni a zsidó lakóházakba.

„Látunk embereket a saját épületünk átellenében, az arab negyed mindössze 100 méterre van tőlünk. (…) Gyilkos indulatot látunk a szemükben. (…) Ami még ijesztőbb, hogy sok nagyszerű ember van az arab közösségben, de nem halljuk a hangjukat, nem halljuk, hogy elítélnék az erőszakot”

– mondta Meir.

Több lodi lakos elmondtam hogy elment az áram az otthonukban és több lakásba Molotov koktélt dobtak – írja a Times of Israel. 

Reuvén Rivlin elnök „vérszomjasnak” nevezte az arab tömeget a polgármester pedig polgárháborút emlegetett.

A konfliktus tovább mélyült miután három zsidó férfi lelőtt egy arab lakost a hétfő éjszaka. A rendőrség letartóztatta a férfiakat, akik önvédelemre hivatkoztak, de a bíróság megállapította, hogy a sebesülések nem erre utalnak.

Kedd és szerda éjjel folytatódtak a zavargások, és egyelőre a hatóságok nem tudják helyreállítani a rendet.

A palesztin terror sötét arca

Tűpontos elemzés a palesztin terror okáról és a tágabb összefüggésekről. Ha ma csak egy elemzést olvas el, ez legyen az!