Iráni külügyminiszter-helyettes: az atomalku aláírói elkötelezettek az egyezmény megmentése mellett

A 2015-ös atomalkut aláíró országok – beleértve az Egyesült Államokat is – elkötelezettek az egyezmény megmentése mellett – szögezte le az iráni külügyminiszter-helyettes pénteken az MTI szerint.

Abbász Aragcsi, aki egyúttal az iráni atomprogramról szóló egyeztetések főtárgyalója is, a bécsi egyeztetések újabb fordulója után az IRNA félhivatalos iráni hírügynökségnek azt mondta, olyan híreket kaptak, hogy Washington ezenkívül a Teheránra kirótt szankciók nagy részének a feloldását fontolgatja. Hozzátette, hogy az iráni küldöttség addig folytatja a tárgyalásokat, amíg „minden követelésük nem teljesül”. Kiemelte: ha e követeléseknek a felek eleget tesznek, Irán kész visszatérni az atomalkuhoz.

Korábban Haszan Róháni iráni elnök is hangsúlyozta, ha felfüggesztik az országával szembeni szankciókat, az iszlám rezsim is betartja kötelezettségeit.

Noha Joe Biden amerikai elnök pénteken kétségeit fejezte ki Iránnak az atomalkuhoz való visszatérésével kapcsolatban, Jen Psaki, a Fehér Ház sajtófőnöke elismerte, hogy előrelépés történt a bécsi tárgyalásokon.

A hathatalmi megállapodásból Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban léptette ki országát, és visszaállította az Irán elleni szankciókat, amire válaszul Teherán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével. Nemrég bejelentette: megkezdte a 60 százalékosra dúsított urán előállítását egy nukleáris létesítményében, ami jóval meghaladja a 2015-ös egyezményben rögzített vállalását.

Az Egyesült Államok kilépése óta Kína, Németország, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország képviselői egyeztetnek Teheránnal.

Biden azt hozza, amit ígért, a zsidók pedig nem sok jóra számíthatnak

Dominc Green amerikai publicista szerint Biden első 100 napja nem jó ómen a zsidók számára.