Éveken át palesztin terrorszervezetekhez irányították az európai segélyeket

Az izraeli hírszerzés szerint Németország, Norvégia, Hollandia és Franciaország mellett egy sor európai állam öntött eddig milliókat a terroristák ölébe – írja a Jerusalem Post.

Évek óta jut anyagi forrásokhoz a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) nevű terrorszervezet egy csalássorozatnak köszönhetően – erről tárt fel részleteket nemrég az izraeli Sin Bét. A belbiztonsági szolgálat közlése szerint több palesztin NGO állított ki hamis dokumentumokat álprojektekről, hogy támogatásokhoz jussanak.

Az ügyben különösen érintett a ciszjordániai Egészségügyi Munkabizottság nevű szervezet, aminek könyvelője és másik három tagja ellen eljárás is indult. Őket hamarosan a júdeai katonai bíróság elé fogják állítani, amiért együttműködtek az NFPF-fel.

A terrorcsoport több gyilkosságért is felelős, köztük egy 2019-es véres robbantásért, ami egy 17 éves izraeli lány halálát okozta. Az európai támogatásokat több másik terrortámadáshoz, erődítmények felépítéséhez, aktivisták és családjaik támogatásához, valamint toborzásokhoz is felhasználták – derül ki a The Jerusalem Post írásából.

Az NGO Monitor szerint 2014 és 2021 között a holland, spanyol, belga, olasz, svéd, dán, ír, német, francia, norvég és svájci kormányok, valamint az EU 200 millió eurónál is nagyobb összegben juttatott pénzt NFPF-fel kapcsolatban álló szervezeteknek.

Izrael arra kérte az európai államokat, hogy azonnal fagyasszák be a humanitárius segélyek folyósítását az érintett csoportok számára, valamint szorosabb felügyeletet végezzenek a jövőben a támogatásokat illetően.

Dollármilliókat költött terrorra a Palesztin Hatóság

2011 és 2018 között a Palesztin Hatóság 2 milliárd dollárt utalt át terrorszervezeteknek és további milliókat adott olyan intézményeknek, amelyek gyakorlatilag nem léteznek.