Dollármilliókat költött terrorra a Palesztin Hatóság

2011 és 2018 között a Palesztin Hatóság 2 milliárd dollárt utalt át terrorszervezeteknek és további milliókat adott olyan intézményeknek, amelyek gyakorlatilag nem léteznek. 

A Palesztin Hatóság 2 milliárd dollárt adott a Palesztin Felszabadítási Mozgalom nevű ernyőszervezetnek, amely magába foglalja a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Frontot (PFLP) és a Palesztin Felszabadítási Frontot (PLF) is, melyeket mind az Unió mind az Egyesült Államok terrorszervezetként jegyez. A Palesztin Hatóság költségvetéséről az izraeli Palestinian Media Watch (PMW) készített jelentést – számolt be a The Jerusalem Post. 

A PH további 100 millió dollárt utalt át olyan intézményeknek, amiket a Palestinian Media Watch „nem funkcionáló” intézményeknek nevez. Ilyen például Központi Választási Bizottság, aminek már több, mint tíz éve nem kellett szavazatokat számolnia.

A 100 millió nagy részét a parlament törvényhozó bizottsága kapta, annak ellenére, hogy a palesztin parlamentet 2006 óta nem hívták össze.

A Palesztin Hatóság a Hámász 2006-os gázai győzelme óta egyetlen választást sem írt ki, sőt 2018-ban Abbász úgy döntött teljesen feloszlatja a 12 éve szünetelő parlamentet.

Megalakulása óta több tíz milliárd dollárnyi segélyt kapott a Palesztin Hatóság. A Kongó után az egy főre jutó nemzetközi segély száma a palesztinok közt a legmagasabb. Ennek ellenére a palesztin lakosság helyzete nem javult.

„A Palesztin Hatóság szisztematikusan olyan szervezeteket pénzel az EU és az USA segélyeiből, amelyeket a donorok maguk is terrorszervezetekként tartanak számon”

— mondta Maurice Hirsch a PMW egyik vezető munkatársa.

A Trump adminisztráció jelentősen csökkentette a palesztinok segélyének az összegét. A sokat kritizált UNRWA költségvetését is megnyisszantották és 2018-ban már csak 65 millió dollárt juttattak nekik, a 2017-es 359 millió dollár helyett.