A rossz emlékek dacára igénylik az osztrák állampolgárságot a menekült zsidók rokonai

Bár rossz emlékeket hoznak felmenőik egykori hazájából, sok osztrák-zsidó leszármazottja kérvényezi újra az osztrák állampolgárságot – írja a Times of Israel.

„Nagyon fontos volt számomra” – mondja Maya Hofstetter 17 éves amerikai diák, aki felmenői fájdalmas történetéről akar többet tudni.

A hozzá hasonló zsidók a 2019 osztrák törvénymódosítással élnek, mely lehetővé teszi a holokausztban szenvedettek leszármazottainak az osztrák állampolgárság kérvényezését.

A kérvényezők különböző okokból tesznek így. Hofstetter dédanyja egy évvel az Anschluss után menekült el. Az izraeli Gal Gershon nagyapja szintúgy így tett. „Nem akart elmenni, nem az ő döntése volt. 13 évesen a szülei feltették egy Palesztinába tartó hajókra.” A háború után tudta meg, hogy szüleit megölték.

Ausztriának 200 ezer zsidó lakosa volt a háború előtt, ebből 65 ezer halt meg a holokausztban, a többség elmenekült.

Volt, aki Dél-Amerikába menekült, pl. Tomas Diego Haas apja. Ő ma egy igazán bécsi szakmát űz: pszichoanalízissel foglalkozik.

Gershon szerint nagyon érzelmes dolog volt az állampolgárság újrafelvétele. „Így zártam le a nagyapám történetét”, „helyreállítottam a történelmet” – mondja.

Hofstetter is úgy hiszi, hogy a múlt hatással van a jelenre, és szerinte ha többet tud meg családja múltjáról, akkor jobb ember lesz.

A Times of Israel cikke utal rá, hogy egyes menekültek leszármazottjai nem értékelték a Trump-korszakot Amerikában.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„A nagynéném partit adott, majd elvitte a vendégeit zsidókat ölni”

A magyar nemesi család Svájcban született leszármazottja Sacha Batthyany újságíróként dolgozott, mikor egy nap váratlanul szembesült nagynénje náci múltjával