Egy arizonai körzetben még mindig tart a szavazatok újraszámolása

Az államot Biden mindössze 10 ezer szavazattal nyerte meg, és ugyan az újraszámolások is igazolták ezt, a republikánusok most a szavazatok hitelességét szeretnék megvizsgálni. 

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának polgárjogi részlege aggodalmát fejezte ki az Arizona államban folyó szavazat ellenőrzésekkel kapcsolatban. A részleg felszólította az állam szenátusát, hogy reagáljon azokra az aggodalmakra, mi szerint a szavazatok ellenőrzése a választók „megfélemlítéséhez” vezethet – számolt be a National Review. 

Több washingtoni lobbi csoport követeli, hogy az újraszámolásokat a szövetségi kormányzat küldöttjei jelenlétében végezzék.

Az újraszámolást és ellenőrzést egy külső cég végzi a Cyber Ninjas, amely szeretné felhívni a szavazókat, és ellenőrizni, hogy valóban a megadott címen laknak-e. Azonban ez aggodalommal tölti el Biden igazságügyi minisztériumát.

A polgárjogi részleg helyettes vezetője szerint ugyanis a telefonos megoldás „megfélemlítő lehet a kisebbségi csoportokhoz tartozókkal szemben, és az ilyen taktikákat az amerikai szavazói jogokra vonatkozó törvények tiltják.”

Az arizonai republikánusok 2,1 millió szavazat újraszámolását kérvényezték Maricopa körzetben. Az állam és a körzet is újraszámolta már a szavazatokat, amely megerősítette Biden győzelmét.

A demokrata elnök 10 ezer szavazattal nyerte meg a hagyományosan republikánus államot, az érintett körzetet pedig 45 ezer szavazattal.

A január 6-ai események óta a szavazás újraszámolásával kapcsolatos hírek elcsendesedtek, a téma mérgezővé vált a republikánus politikusok számára.

Fotó: Flickr/Gage Skidmore

A demokraták állandósítanák a levélszavazást

A Képviselőház által elfogadott törvény lehetővé tenné, hogy minden választás úgy játszódjon le, mint a 2020-as.