Biden megtiltotta az indiaiak beutazását az Egyesült Államokba

Alig egy éve viszont még simán lerasszistázta elődjét, amikor Trump a kínaiak Amerikába érkezésének szabott gátat.

A Biden adminisztráció pénteken bejelentette, hogy korlátozni fogja az indiaiak beutazását az Egyesült Államokba, miután az ázsiai országban tombolni kezdett a koronavírus-járvány – írja a Federalist.

A döntést azzal indokolták, hogy nagyon magas az indiai megbetegedések száma, és több még nem pontosan ismert variáns is terjed a világ második legnagyobb lakosságával rendelkező országban.

A szigorítások május 4-én kedden fognak életbe lépni.

A Federalist felhívja a figyelmet, hogy egy évvel ezelőtt Biden xenofóbnak nevezte, mikor Donald Trump hasonló korlátozásokat vezetett be Kínával szemben.

„Nincs időnk Donald Trump hisztériájára és xenofóbiájára” – mondta Biden egy iowai kampányeseményen, miután a Trump kormányzat bejelentette a tiltásokat.

Másnap Biden Twitteren megismételte az idegengyűlölet vádját az elnökkel szemben.

Joe Biden on Twitter: „We are in the midst of a crisis with the coronavirus. We need to lead the way with science – not Donald Trump’s record of hysteria, xenophobia, and fear-mongering. He is the worst possible person to lead our country through a global health emergency. / Twitter”

We are in the midst of a crisis with the coronavirus. We need to lead the way with science – not Donald Trump’s record of hysteria, xenophobia, and fear-mongering. He is the worst possible person to lead our country through a global health emergency.

A kínai utazók korlátozását tiltó döntést a fehér ház járványügyi vezetője, Anthony Fauci is ellenezte, de később dicsérte a döntést, mert valószínűleg a lépés késleltette a járvány amerikai érkezését.

Mikor Trump márciusban az európaiak beutazását is megtiltotta, Biden újra csak tiltakozott és haszontalannak nevezte az intézkedéseket.

„A fal nem fogja megállítani a koronavírust. Az európaiak beutazásának tiltása, vagy bármelyik ország lakóinak kitiltása nem fogja megállítani a vírust” – állította Joe Biden 2020 márciusában. Azóta úgy tűnik, meggondolta magát.

A kedden életbe lépő tiltás nem vonatkozik az amerikai állampolgárokra, az Egyesült Államokban állandó lakcímmel rendelkező külföldiekre, valamint a humanitárius dolgozókra. Azonban a kivételt élvezők számára is kötelező lesz a tesztelés, valamint a karanténba vonulás.

Borítókép: MTI/EPA/The New York Times/ Pool/Amr Alfiky

Elszabadult a járvány Indiában, az USA gyorssegélyt küld

Indiában a héten sorra dőltek meg koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai.