Elszabadult a járvány Indiában, az USA gyorssegélyt küld

Az Egyesült Államokat mélyen aggasztja a koronavírus-járvány Indiában fellángolt újabb hulláma, és azt tervezi, hogy hamarosan további segítséget nyújt Újdelhinek – közölte szombaton a washingtoni Fehér Ház egyik szóvivője az MTI szerint.

„Élénk párbeszédet folytatunk magas szinten, és azt tervezzük, hogy hamarosan további segítséget nyújtunk India kormányának és egészségügyi dolgozóinak a járvány mostani súlyos fellángolása elleni küzdelmükben. Hamarosan többet is megoszthatunk majd erről” – tudtatta a szóvivő emailben a Reuters hírügynökséggel.

Indiában a héten sorra dőltek meg koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai. Az ország egészségügyi minisztériuma szombatra virradóra 346 786 új fertőzöttet és 2624 halálos áldozatot jelentett, a statisztikák szerint pedig Újdelhiben minden negyedik percben meghal valaki a Covid-19-ben.

Fotó: EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Beszámolók szerint a kormány katonai repülőgépekkel és vasúton szállít India távolabbi területeiről orvosi oxigént a főváros kórházaiba, Arvind Kedzsrival, Újdelhi főminisztere pedig a Narendra Modi miniszterelnök részvételével tartott pénteki megbeszélésen azt mondta, tragédia történhet, ha nem jutnak időben elég orvosi oxigénhez.

Az ország más államai is segítséget kértek kórházaik számára.

Bharat Bhusan Babu, az indiai védelmi minisztérium szóvivője pénteken bejelentette, hogy a hadsereg a koronavírussal fertőzött betegek lélegeztetéséhez szükséges oxigén hiánya miatt Németországból importál mobil oxigéntermelő üzemeket.

A mintegy 1,3 milliárdos, a világ második legnépesebb országának számító Indiában már 16,6 millió fertőzöttről tudni, a vírus okozta betegségnek 189 544 halálos áldozatát regisztrálták, ám a valós számok vélhetően ennél sokkal magasabbak.

Egyes egészségügyi szakértők úgy vélekednek, Indiában túl hamar lazítottak a járványügyi korlátozásokon azt követően, hogy az ország viszonylag enyhén vészelte át a járvány első hullámát, mások azonban a vírus új mutációit teszik felelőssé a drasztikusan megugrott számokért.