„Dekriminalizáljuk-e az antiszemitizmust?”

A világhírű francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo legújabb címlapján egy lesújtó karikatúra látható Sarah Halimi esetéről – a zsidó nő, akit 2017 áprilisában egy antiszemita betolakodó, Kobili Traore vert halálra párizsi lakásában -, valamint egy címlap, amely azt kérdezi: „Dekriminalizáljuk-e az antiszemitizmust?” — írja az Algemeiner.

Traore-t a hónap elején mentette fel a büntetőeljárás alól Franciaország legfelsőbb fellebbviteli bírósága, azzal az indokkal, hogy a Halimi megölésének éjszakáján fogyasztott marihuána miatt ideiglenesen beszámíthatatlanná vált.

A döntés megrázta Franciaországot, a politikusok minden oldalról elítélték a bíróságot, amiért szabadon engedett egy állítólagos antiszemita gyilkost, és több ezer ember vett részt a múlt hétvégén több városban tartott tüntetéseken, amelyeken Halimi igazságtételét követelték. Egy vezető bíró kedden még le is mondott tiltakozásul, és azt kérdezte: „Miféle igazságszolgáltatás az, amely felvállal egy antiszemita gyilkosságnak tűnő ügyet?”

A Charlie Hebdo legutóbbi számának címlapján látható karikatúra a düh és a megdöbbenés széles körben elterjedt keverékét tükrözi, amely a Semmítőszék döntését fogadta, és a magazin által ismert durván rajzolt képi világot a lehető legjobban használja fel.

A kép egy erősen sztereotipizált, késsel hadonászó, hagyományos ruhát viselő muszlim férfit ábrázol. A szájába hét nagy marihuánacsikk van tömve, amelyeket egy menóra gyertyáival gyújt meg – ez lehetséges utalás arra az állításra, amelyet Traore a bíróság által kirendelt pszichiátereknek tett, miszerint traumát okozott neki a menóra és más zsidó szimbólumok látványa Halimi lakásában.

A karikatúra mellett a szöveg szarkasztikusan kérdezi: „Faut-il dépénaliser l’antisémitisme?”.„Dekriminalizáljuk-e az antiszemitizmust?”

A kép fölött egy másik főcím így szól: „Sarah Halimi: ’delíriumos pöfékelés’ a Semmítőszékben”.

A „delíriumos pöfékelés” kifejezést a bíróság által felkért pszichiáterek találták ki, hogy állítólag megmagyarázzák, hogy Traore marihuána fogyasztása miatt hogyan veszítette el minden mentális tudatosságát és önkontrollját.

A magazinban a főszerkesztő, Gérard Biard kemény hangvételű vezércikket is közölt. „Alig hűlt ki ennek a szerencsétlen nőnek a mártírhalált halt holtteste, amikor már gyilkosa antiszemita indítékát firtatták” – kommentálta Biard, emlékeztetve arra a széles körű közönyre és szkepticizmusra, amellyel a Halimi család a gyilkosságot követő napokban és hetekben a bűnüldöző szervek és a média részéről szembesült.

„Őrült vagy sem, a merénylő nem véletlenül csapott le” – írta Biard. „Odament zsidó szomszédjához, akit »Allahu akhbar« skandálással gyilkolt meg, és azt kiabálta, hogy megölte a ‘démont’. Mi pedig a bizonyítékok ellenére fanyalgunk, kínosan vigyorogunk. Persze, egy olyan gyilkossal van dolgunk, aki nem nagyon szereti a zsidókat, de hé, nem ez a legfontosabb. A legfontosabb, hogy nem szándékosan tette. Transzba esett, ahogy mondani szokás…”

A Charlie Hebdo 2015 januárjában vált nemzetközileg ismertté, amikor a magazin volt az első célpontja az iszlamista terroristák egyhetes gyilkosság sorozatának, amely egy kelet-párizsi kóser piacon elkövetett mészárlásban csúcsosodott ki.

A magazin párizsi irodájában 2015. január 7-én tizenkét embert gyilkolt meg két fegyveres, a Said és Cherif Kouachi testvérek. Mindkét terroristát később megölték a rendőrséggel folytatott tűzharcot követően. A Charlie Hebdót több iszlamista szervezet istenkáromlással vádolta meg, miután olyan karikatúrákat közölt, amelyek Mohamed prófétát ábrázolták, megsértve ezzel a szigorú iszlám törvényeket, amelyek tiltják az iszlám alapítójának bármilyen ábrázolását.

A Halimi ügy külön fejleménye, hogy szerdán Reuven Rivlin izraeli elnök levélben fordult francia kollégájához, Emmanuel Macronhoz, amelyben csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Traore-t nem állították bíróság elé Halimi meggyilkolásáért.

„Szomorúan hallottam a bíróság döntését, amely megerősítette az előző bíróságok döntését, amely szerint a Sarah Halimi antiszemita, brutális és gyötrelmes meggyilkolásának vádlottja jogilag alkalmatlan arra, hogy bíróság elé álljon” – írta Rivlin.

„Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy egyértelmű üzenetet küldjünk, hogy nincs megbocsátás az aljas és beteges antiszemita cselekedetekért, valamint a zsidók származásuk és vallásuk alapján történő támadásáért” – hangsúlyozta.

Izrael kifogásolja a Sarah Halimi gyilkosának bírósági tárgyalását megakadályozó francia döntést

A zsidó asszony gyilkosát azért mentették fel, mert be volt drogozva és emiatt „nem volt tisztában tettével”. Ehhez képest azért Álláhu ákbár-t csak kiáltott a gyilkosság előtt.