Lemondott egy francia zsidó bíró a Sarah Halimi ítélet igazságtalansága miatt

„Úgy döntöttem lemondok az ítélet miatt, amit első hallásra el sem akartam hinni” – mondta Jack Broda, a kelet-franciaországi Nancy kereskedelmi bíróságának bírája, aki hozzátette, „lemondásomat tudomásul vették” – számol be a Jewish Telegraphic Agency.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, a francia legfelsőbb bíróság április 14-én felmetette Kobili Traore-t, azt a 31 éves muszlim férfit, aki 2017-ben brutálisan meggyilkolta zsidó származású szomszédját, a 65 éves Sarah Halimit.

A bíróság döntése értelmében Traore nem büntethető, mert tettét erős marihuánás befolyás alatt követte el.

Trarore 2017-ben betört szomszédja lakásába és fél órán keresztül verte és kínozta áldozatát, mindeközben „Allahu ákbár-t” kiáltott és azt hangoztatta, hogy „végzett a környék démondjával”. Halimi holttestét Traore kidobta a harmadik emeleti lakás ablakából, majd távozott a helyszínről.

A párizsi bíróság elismerte ugyan, hogy Traore antiszemita indíttatásból követte el tettét, de felmentő ítéletet hozott a vádlottal szemben.

Vasárnap több, mint 20 ezren tüntettek Párizsban az ítélet ellen, mellyel kapcsolatban Emmanuel Macron miniszterelnök is törvényváltoztatást sürgetett.

A felháborító ítélet után Sarah Halimi családja az izraeli bírósághoz fordul

A francia zsidó nőt „Allah Akbár” kiáltással dobták ki az ablakon, mégis felmentették a gyilkosát, arra hivatkozva, hogy be volt drogozva.