Izrael kifogásolja a Sarah Halimi gyilkosának bírósági tárgyalását megakadályozó francia döntést

A külügyminisztérium „megvetendőnek” nevezte a gyilkosságot, és azt mondta, hogy a bírósági ítélet nem tükrözi az antiszemitizmussal szembeni zéró toleranciát — írja a Times of Israel.

Izrael kedden elítélte a francia legfelsőbb bíróság döntését, amely szerint Sarah Halimi gyilkosa nem vonható büntetőjogi felelősségre, mert a bűncselekmény előtt marihuánát szívott.

„Sarah Halimit egyértelműen antiszemita indíttatásból gyilkolták meg, kizárólag azért, mert zsidó volt” – mondta Lior Hayat, a külügyminisztérium szóvivője a Times of Israelnek. „Ez egy aljas gyilkosság volt, amely nemcsak magának az áldozatnak és családjának ártott, hanem az egész zsidó közösség biztonságérzetének is” – tette hozzá.

„Az antiszemitizmussal szemben az oktatás, a zéró tolerancia és a súlyos büntetés a megoldás” – folytatta Hayat, „A bíróság döntése nem ezt az üzenetet közvetíti.”

Halimi, egy hatvanas éveiben járó ortodox zsidó nő 2017-ben halt meg, miután a szomszéd Kobili Traore kilökte párizsi lakásának ablakán, „Allahu Akbar”-t („Isten nagy” arabul) kiáltva.

A Semmítőszék legfelsőbb fellebbviteli bírósága azonban múlt szerdai döntésében helybenhagyta az alsóbb fokú bíróságok ítéleteit, amelyek szerint Traore

nem állhat bíróság elé, mert túlságosan a marihuánából hatása alatt állt ahhoz, hogy büntetőjogi felelősséget vállaljon tettéért.

Traore, aki erős fűhasználó, Halimi halála óta pszichiátriai kezelés alatt áll. A bíróság szerint a gyilkosságot azután követte el, hogy „delíriumos rohamnak” engedett, és így nem felelős a tetteiért.

Emanuel Macron francia elnök vasárnap támogatásáról biztosította az ország zsidó közösségét és erőfeszítéseiket, hogy Halimi gyilkosát bíróság elé állítsák.

Közölte, hogy törvénymódosításra fog törekedni annak érdekében, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő még egyszer.

A francia igazságszolgáltatási rendszer ritka és ellentmondásos kritikáját megfogalmazva

Macron azt mondta, hogy a kábítószer-fogyasztás és az „őrület” nem teheti semmissé a büntetőjogi felelősséget.

Miután tavaly januárban bírálta egy alsóbb szintű bíróság részéről történt elmebetegség megállapítását, ami az ország legfelsőbb bírói karának éles hangú tiltakozását vonta maga után, Macron vasárnap támogatásáról biztosította a Traore gyilkossági ügyének bíróság elé állításáért folytatott küzdelmet.

„Nem feladatom egy bírósági döntés véleményezése, de szeretném támogatásomról biztosítani a családot, az áldozat hozzátartozóit és minden zsidó állampolgárunkat, akik a tárgyalásra vártak. Kezeskedem továbbá arról, hogy a Köztársaság elszánt a védelmük tekintetében” – mondta Macron a Le Figarónak.

Macron kijelentette, hogy Franciaország „nem ítéli el a beteg állampolgárokat, mi kezeljük őket… De az, hogy úgy döntesz, hogy drogot szedsz, majd »megőrülsz«, véleményem szerint nem teheti semmissé a büntetőjogi felelősségedet”.

Hozzátette: „Szeretném, ha az igazságügyi miniszter [Eric Dupond-Moretti] a lehető leghamarabb törvénymódosítást terjesztene elő”.

A fellebbviteli bíróság szerint a most harmincas évei elején járó Traore antiszemita előítéleteket táplált, és a gyilkosság részben ezzel függött össze. De elfogadta a védelem állításait is, miszerint Traore túlzottan a kábítószer hatása alatt állt ahhoz, hogy bíróság elé állítsák tettéért, ezért pszichiátriai intézetben helyezték el.

Macron korábban azt mondta, hogy „szükség van a tárgyalásra”, még akkor is, ha a bíró esetleg úgy dönt, hogy nem állapítható meg büntetőjogi felelősség.

A bírósági döntés, amely szerint Traore nem állhat bíróság elé egyetlen francia bíróságon sem, kiváltotta a rasszizmus-ellenes csoportok haragját, akik szerint az ítélet veszélyezteti a zsidókat.

Halimi meggyilkolásának ügye sok francia zsidó számára vízválasztó eseménynek számít, mivel a túlnyomórészt bevándorlók lakta városrészekben élő radikalizálódott muszlim fiatalok körében kialakult antiszemitizmusról szóló vitát gerjesztett, és szerintük a francia államnak az antiszemitizmus elleni fellépés terén elszenvedett kudarcaira világít rá.

„Ez egy újabb dráma, amely tovább fokozza ezt a tragédiát” – mondta a Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Liga (LICRA) a döntés után.

„Mostantól kezdve hazánkban teljes büntetlenséggel lehet kínozni és gyilkolni a zsidókat” – tette hozzá a franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsának (CRIF) elnöke, Francis Kalifat.

A Simon Wiesenthal Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, Shimon Samuels „megsemmisítő csapásnak” nevezte a döntést, amely szerinte „potenciálisan precedenst teremt arra, hogy minden gyűlölet-bűnöző egyszerűen elmebetegségre hivatkozhasson, vagy úgy dönthessen, hogy bűncselekménye elkövetése előtt rágyújt, kábítószert szív vagy injekciót ad be, esetleg berúg”.

A francia zsidók az elmúlt években többször kerültek dzsihadisták célkeresztjébe, leginkább 2012-ben, amikor egy iszlamista fegyveres lelőtt három gyereket és egy tanárt egy zsidó iskolában a déli Toulouse városában, és 2015-ben, amikor egy Iszlám Állam-barát radikális négy embert lőtt agyon egy párizsi zsidó szupermarketben.

A szerdai ítéletet követően a Halimi családját képviselő ügyvédek közölték, hogy az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága elé kívánják vinni.

„Ez rossz üzenet a francia zsidó állampolgárok számára” – mondta Halimi testvérének ügyvédje, Muriel Ouaknine Melki.

Megúszhatja a szigorú büntetést Sarah Halimi gyilkosa

Az antiszemita elkövető kannabiszt fogyasztott a gyilkosság előtt, ezért nem biztos, hogy felelősségre vonhatja a francia legfelsőbb bíróság.