Biden jó eséllyel megszünteti az Irán elleni szankciók nagy részét

Amerikai tisztviselők szerint a Biden-adminisztráció fontolóra veszi az Iránnal szemben bevezetett szankciók nagy részének visszavonását annak érdekében, hogy az Iszlám Köztársaság visszatérjen a 2015-ös nukleáris megállapodás betartásához — írja az Arutz7.

Az amerikai tisztviselők nem voltak hajlandók elárulni, hogy mely szankciókat kívánják feloldani, de hangsúlyozták, hogy nyitottak a nukleáris programmal kapcsolatos olyan szankciók feloldására, mint például a terrorizmushoz, a rakéták fejlesztéséhez és az emberi jogokhoz kötődő szankciók .

A Biden-kormány tisztviselői szerint erre azért van szükség, mert szerintük a Trump-kormányzat „szándékosan” igyekezett megakadályozni, hogy Irán visszatérjen a nukleáris egyezményhez.

Amikor Donald Trump volt elnök 2018-ban visszalépett a megállapodástól, nemcsak visszahelyezte a nukleáris szankciókat, hanem a terrorizmushoz kapcsolódó és más szankciókat is hozzáadott azokhoz.

A tárgyalásokban részt vevő külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy az amerikai tisztviselők most „minden szankciót megvizsgálnak, hogy vajon jogszerűen vetették-e ki azokat vagy sem”.

Egy, az Associated Pressnek név nélkül nyilatkozó tisztviselő azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok kész lenne feloldani azokat a szankciókat is, amelyek nem kifejezetten a nukleáris tevékenységhez kapcsolódnak.

Ezek magukban foglalhatják Irán hozzáférésének a nemzetközi pénzügyi rendszerhez való korlátozását, ideértve a dollár alapú tranzakciók kezelését is.

A jelentés a legutóbbi bécsi tárgyalásokat követően került napvilágra, amely tárgyalások célja az Egyesült Államok visszatérítése a 2015-ös iráni nukleáris megállapodásba.

A bécsi tárgyalásokon Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, Irán és Oroszország diplomatái vettek részt, akik iráni képviselőkkel találkoztak, míg az amerikai diplomaták közvetve vettek részt a tárgyalásokon egy közeli szállodából.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is azt mondta a múlt héten, hogy további munkára van szükség a 2015-ös megállapodás újjáélesztéséhez, míg Hassan Rouhani iráni elnök szerint „a tárgyalások 60-70 százalékos előrelépést értek el”.

Irán már legyőzte Bident

Ha Biden és Irán túlzásba viszik egymás tesztelgetését, könnyen kirobbanthatnak egy regionális háborút.