Bagdadban tárgyal Irán és Szaúd-Arábia

Közvetlen tárgyalásokat folytatott Irán és Szaúd-Arábia áprilisban – erősítette meg az AP amerikai hírügynökségnek egy iraki és egy nyugati forrás Bagdadban.

A hírügynökség szerint a két térségbeli rivális közötti közvetlen tárgyalás első fordulója a több éven át tartó ellenségeskedés lehetséges enyhülésének a jele lehet, de kevesen számítanak gyors eredményre.

A tárgyalásokra azután került sor, hogy Joe Biden amerikai alelnök kormányzata a diplomáciai csatornák újranyitásán munkálkodik a térségben. Szaúd-Arábia regionális pozíciója megváltozott, amióta elveszítette rendíthetetlen támogatóját Biden elődje, Donald Trump személyében. Azt szeretné elérni, hogy Irán segítsen megfékezni az általa támogatott, az utóbbi időben szaúdi célpontok ellen egyre több rakéta- és robbanóanyaggal megrakott dróntámadást elkövető jemeni síita húszi lázadókat.

Irán arra számít, hogy a fokozatos enyhülés Rijáddal, az Egyesült Államok régi szövetségesével előnyére szolgál majd a Washingtonnal és a nagyhatalmakkal az atomprogramjáról folytatandó tárgyalásokon.

Egy magas rangú iráni vezető elmondta, hogy Musztafa al-Kádimi miniszterelnök minapi rijádi és egyesült arab emírségekbeli látogatása kulcsfontosságú volt az iráni és a szaúdi felek tárgyalóasztalhoz ültetéséhez.

Az első találkozóról, amelyről elsőként a The Financial Times című brit napilap számolt be, kevés információ szivárgott ki.

Az iraki vezető szerint előkelő helyen szerepel a kényes jemeni kérdés. Irán és Szaúd-Arábia számos fronton verseng egymással, így Jemenben, Irakban és Libanonban is, ahol befolyásos, Teherán támogatását élvező milíciák működnek.

Az iráni-szaúdi tárgyaláson elért esetleges áttörésnek hatása lehet ezekben az országokban és az egész térségben – mutatott rá az AP.

Egyelőre nem tudni, mennyi előrehaladás történt, de a hírügynökségnek a neve elhallgatását kérve nyilatkozó nyugati diplomata elmondta, hogy lesz több találkozó. Az al-Ahbár című Irán-barát libanoni lap szerint a következő fordulót Bagdadban tartják a jövő héten, „egy igen pozitív” első találkozó után.

Irán és Szaúd-Arábia régóta rivalizál a térségben. A kapcsolatok 2016-ban romlottak meg jelentősen, amikor Rijád hazarendelte diplomatáit, miután tiltakozók támadtak a teheráni nagykövetségére és meshedi konzulátusára, amiért a vahhábita királyság kivégeztette Nimr al-Nimr síita imámot. A nagykövetség azóta is zárva tart. Irak már akkor felajánlotta a két ország közötti közvetítést.

Irán több téren leállítja az együttműködést az EU-val a szankciók kiterjesztése miatt

2011-ben vezettek be utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással járó szankciókat Irán ellen, amit évente meghosszabbítottak.