Irán több téren leállítja az együttműködést az EU-val a szankciók kiterjesztése miatt

Irán több területen is felfüggeszti az együttműködést az Európai Unióval az ellene érvényben volt uniós szankciók meghosszabbítása, illetve kiterjesztése miatt – közölte hétfőn a teheráni külügyminisztérium.

A válaszlépések keretében felfüggesztik a párbeszédet az emberi jogok, a terrorizmus elleni intézkedések, a kábítószerkereskedelem elleni küzdelem terén és a menekültügyi kérdésekben.

A teheráni külügyminisztérium a lehető leghatározottabban elítélte az uniós büntetőintézkedéseket.

Az EU-tagországok kormányait tömörítő tanács hétfőn közölte, hogy 2022. április 13-ig meghosszabbítja az Iránra súlyos emberi jogi jogsértések miatt kirótt korlátozó intézkedéseket.

Az unió 2011-ben vezetett be először utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással járó szankciókat a közel-keleti ország ellen, amelyeket azóta minden évben meghosszabbított.

A korlátozó intézkedések egyben megtiltják azon berendezések Iránba irányuló exportját, amelyeket belső elnyomás céljából és elektronikus megfigyelésre tud az iráni rezsim felhasználni.

Az uniós testület hétfőn nyolc újabb iráni személlyel és további három szervezettel bővítette szankciós listáját, olyan személyekkel és intézményekkel szemben, akik szerepet játszottak a 2019-es iráni tüntetések elleni megtorlásokban. A szankciók által sújtottak lajstromára most a biztonsági erők nyolc tagja, illetve három fegyintézet került fel. Az uniós listán így már összesen 89 iráni ember és négy intézmény szerepel.

2019. november közepén országos tüntetések törtek ki az üzemanyagárak drasztikus emelése miatt. A biztonsági erők erőszakkal verték le a megmozdulásokat. Az áldozatok pontos száma nem ismert. Egyes becslések szerint 230 volt a halálos áldozatok száma, mások több mint ezerre tették az áldozatok számát.

Már az EU is aggódik Irán miatt

Irán nemrég bejelentette, hogy kitiltja az ENSZ megfigyelőit.