Európa nagyon aggódik az iráni urán miatt

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország súlyos aggodalmát fejezte ki szerdán azzal kapcsolatban, hogy Irán 60 százalékos urándúsításba kezd, rámutatva, hogy ez ellene megy az iráni atomalku (JCPOA) újjáélesztését célzó erőfeszítéseknek.

A 2015-ös nukleáris megállapodás európai aláírói közös közleményükben óva intették Teheránt a lépéstől.

„Ez komoly fejlemény, mivel a magas tisztaságú urán előállítása fontos lépést jelent az atomfegyver fejlesztésében. Iránnak nincs indokolható szüksége ilyen magas dúsítottsági szintre a polgári felhasználásban”

— szögezték le.

Teherán előző nap bejelentette, hogy az eddigi legmagasabb szintre fogja dúsítani az uránt, válaszul a natanzi atomlétesítménye elleni, feltételezések szerint Izrael által elkövetett támadásra, továbbá ezer korszerűbb centrifugát helyez üzembe.

Irán tovább feszíti a húrt

A perzsa rezsim 60 százalékos urándúsításba kezd a natanzi atomközpontban, melyet rejtélyes szabotázsakció ért a hét végén.

Az iráni nukleáris szerződés újjáélesztéséről szóló, múlt héten megkezdett tárgyalások csütörtökön folytatódtak volna Bécsben, a friss fejlemények ezt megnehezíthetik elemzők szerint.

„Irán bejelentései különösen sajnálatosak akkor, amikor a JCPOA minden résztvevője és az Egyesült Államok érdemi tárgyalásokba kezdett azzal a céllal, hogy gyors diplomáciai megoldást találjanak a megállapodás helyreállítására”

– figyelmeztetett Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság.

„Irán veszélyes közelmúltbeli tájékoztatása ellentétes a tárgyalások konstruktív és jóhiszemű szellemével”

— emelték ki, hozzátéve, hogy elutasítják a helyzet bármelyik szereplő általi eszkalációját, és felszólítva az iszlám köztársaságot, hogy ne bonyolítsa tovább a diplomáciai eljárást.

Bécsben előző héten kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is térjen vissza a hathatalmi megállapodáshoz, amelyből Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott korlátozásokat.

Irán gyorsítja az urándúsítást

Az iszlamista rezsim ezúttal IR-4 típusú centrifugákat helyezett üzembe, ami a 2015-ben megkötött többhatalmi atomalku újabb megsértését jelenti.