Washington tagadja, hogy köze lenne az iráni urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarhoz

A Fehér Ház hétfőn közölte, hogy nem volt köze az iráni urándúsítóban hétvégén bekövetkezett üzemzavarhoz, egyúttal nem kívánta kommentálni, hogy Teherán Izraelt vádolta a natanzi nukleáris létesítmény elleni szabotázsakció elkövetésével.

„Az Egyesült Államok semmilyen módon nem volt érintett” – mondta Jen Psaki fehér házi szóvivő kérdésekre válaszolva. „Nincs mit hozzáfűznünk az okokkal vagy hatásokkal kapcsolatos találgatásokhoz” – tette hozzá.

Irán bosszút esküdött a – megfogalmazása szerint – „nukleáris terrorizmusért”, amely áramkimaradást okozott az urándúsító egyik csarnokában. Teherán Izraelt tette felelőssé az üzemzavarért, és válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Jóllehet Izrael hivatalosan nem kommentálta az esetet, vasárnap az izraeli közszolgálati rádió meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az izraeli külföldi hírszerző ügynökség, a Moszad hajtott végre kibertámadást az urándúsító létesítmény ellen.

A múlt héten Bécsben megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy felhagy a nem polgári célú atomprogramjával. Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez. Trump egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Iránnal szemben.

Hírszerzési források szerint a Moszad hajtott végre kibertámadást a natanzi urándúsító ellen

 A Moszad szerepére nyugati hírszerzők utaltak a legfontosabb iráni urándúsító létesítményben történt „váratlan események” kapcsán.