Hírszerzési források szerint a Moszad hajtott végre kibertámadást a natanzi urándúsító ellen

A Moszad szerepére nyugati hírszerzők utaltak a legfontosabb iráni urándúsító létesítményben történt „váratlan események” kapcsán.

A Moszad állhat a natanzi atomerőmű ellen vasárnap indított kibertámadás mögött, amely jelentős károkat okozott Irán legfontosabb urándúsító létesítményében. Az izraeli médiában idézett nyugati források szerint a támadást – amelyet kezdetben Irán „balesetnek” nevezett – a Moszad hajtotta végre – írja a The Jerusalem Post.

Vasárnap a korábbi órákban a The Jerusalem Post már kifejezte a véleményét arról, hogy a natanzi eset nem „baleset” lehetett, és hogy a kár súlyosabb, mint amit Irán a nyilvánosság elé tárt. Nyugati források szerint a létesítményt kibertámadás érte.

A külföldi jelentések szerint Natanz már a múltban is többször került az izraeli hackerek célkeresztjébe. 2010-ben a Stuxnet nevű vírus az Egyesült Államokkal közösen indított művelet során több mint ezer centrifugát tett tönkre.

IDF vezérkari főnöke, Aviv Kohavi altábornagy is szokatlanul erős célzást tett vasárnap az izraeli részvételre vonatkozóan.

„Az IDF Közel-Kelet egész területét lefedő akciói nem maradnak rejtve ellenségeink előtt, akik figyelemmel kísérik a tevékenységünket, látják képességeinket és gondosan mérlegelik a következő lépéseiket” – mondta Kohavi az elesett izraeli katonák tiszteletére elmondott beszédében.

„Okos operatív tevékenységünk révén az elmúlt év az egyik legbiztonságosabb időszak volt Izrael Állam történetében. Továbbra is erőt és megfontoltságot, illetve elszántságot és felelősséget egyesítve fogunk cselekedni, Izrael Állam biztonságának garantálása érdekében”

– hangsúlyozta a vezérkari főnök.

Vasárnap délután Irán is elismerte, hogy „terrorcselekmény következtében történt üzemzavar vasárnap a natanzi urándúsítóban”. Mindezt Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője közölte, akit az iráni állami tévé idézett.

Szálehi leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (IÁ) reagálnia kell a „nukleáris terrorizmus” eme esetére. Irán fenntartja a jogot, hogy válaszlépéseket tegyen az elkövetők ellen – tette hozzá az MTI szerint.

Behruz Kamalvandi, az iráni atomenergiai hivatal szóvivője vasárnap közölte, hogy üzemzavar volt az Iránban, az ország középső részén, a Natanz városánál működő atomipari létesítménynél.

Amint arról a Neokohn is beszámolt, éppen előző este helyezték üzembe Natanzban az új, nagyobb teljesítményű urándúsító centrifugákat, amelyek működtetése sérti az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt nemzetközi megállapodást. Tavaly júliusban is rejtélyes eredetű robbanás rázta meg a natanzi üzemet, amiről az iráni hatóságok később azt közölték, szabotázs történt. Megfigyelők szerint Izrael hajthatott végre támadást az urándúsító üzem ellen.

Üzemzavart jeleztek Iránban a natanzi urándúsítóban

Alig pár órával azután, hogy üzembe helyezték az új, nagyobb teljesítményű urándúsító centrifugákat.