Pakisztánban őrizetbe vették a francia nagykövet kiutasítását követelő iszlamista vezetőt

A pakisztáni rendőrség hétfőn őrizetbe vette azt az iszlamista vezetőt, aki november óta követeli Franciaország pakisztáni nagykövetének kiutasítását Mohamed-karikatúrák miatt. Az őrizetbe vétel nyomán tüntetések törtek ki, tiltakozók autópályákat zártak le a dél-ázsiai országban.

Saad Hussain Rizvit, a Tehrik-i-Labbaik (TLP) pakisztáni radikális iszlamista mozgalom vezetőjét egy mecsetben vették őrizetbe a kelet-pakisztáni Lahor városában – mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Muhammad Zubair, a TLP szóvivője.

Hírügynökségi jelentések szerint az őrizetbe vételre azután került sor, hogy Rizvi vasárnap újabb tüntetésekkel fenyegetett abban az esetben, ha nem utasítják ki a francia nagykövetet április 20-ig, ahogyan arról a kormánnyal megállapodtak.

Zubair szerint Rizvi őrizetbe vételét követően a TLP országszerte tiltakozásokat szervezett. A szóvivő szerint a radikális mozgalom hívei autópályákat és egyéb utakat zártak le az ország több részén, s kilátásba helyezték, hogy folytatják a tiltakozást, amíg szabadon nem engedik a TLP vezetőjét.

Azután, hogy a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap tavaly szeptemberben újraközölte a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott: a szentségtörés szabadsága kéz a kézben jár a vallásszabadsággal Franciaországban.

Pakisztánban és más, muszlim többségű országokban a tüntetők azzal vádolták a francia kormányt, hogy iszlamofób, és szándékosan provokálja a hívőket. Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök azzal vádolta Macront, hogy muszlimok millióinak érzéseit sértette meg.

A TLP tavaly novemberben lezárta a fővárost, Iszlámábádot tiltakozásul a Mohamed prófétáról megjelent karikatúrák és Emmanuel Macron francia elnöknek az iszlámmal kapcsolatos „istenkáromló” kijelentései miatt. A rákövetkező hetekben rendszeresek voltak a tüntetések, egyes esetekben a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel. Volt, hogy a demonstrálók a francia nagykövetséghez akartak vonulni olyan jelszavakat skandálva, mint „az istenkáromló fejét akarjuk” és „a próféta nevében halált követelünk”.

A pakisztáni rendőrség március 18-án letartóztatott egy férfit, aki meg akarta támadni a francia nagykövetet.

A muszlim többségű országban ezenkívül bojkottot hirdettek a francia termékekkel szemben.

Pakisztánban is nők ezrei tüntettek az egyenjogúságért

Az országban gyakori a kényszerházasság és a nők elleni erőszak.