Pakisztánban is nők ezrei tüntettek az egyenjogúságért

Nők ezrei tüntettek hétfőn Pakisztánban az egyenjogúságért, dacolva a vallási szélsőségesekkel.Megmozdulásokat szerveztek a nagyobb városokban, ahol nők, férfiak és gyerekek ezrei meneteltek kezükben a szexuális zaklatást, a lehetőségek hiányát és az igazságtalanságot bíráló feliratokat tartalmazó transzparensekkel.

„Eltökéltek vagyunk, hogy biztonságos és támogató környezetet szerezzünk a nőknek, hogy betölthessék az őket megillető szerepet nemzetünk fejlődésében” – mondta Imrán Hán miniszterelnök a nemzetközi nőnap alkalmából szervezett megmozdulásokat megelőzően, hivatalának tájékoztatása szerint.

A Nők Menetét 2018 óta minden évben megrendezik az országban, nők tömegei vonultak végig a dél-pakisztáni Karacsi kikötővárosban, egyenlő jogokat követelve.

Az idei felvonulásra különleges biztonsági intézkedéseket hoztak, a szervezők pedig kötelezővé tették a maszkviselést és a távolságtartást a résztvevők számára a koronavírus-járvány miatt.

A tüntetők követelései között szerepeltek az egyenlő jogok, annak szabadsága, hogy a nők maguk választhassák meg partnerüket, hogy vessenek véget a kényszerházasságoknak a kultúra és a vallás nevében, valamint a szexuális zaklatásnak.

Az iszlamista csoportok és jobboldali politikai pártok ellenzik ezeket a felvonulásokat, mert úgy vélik, hogy a nőket csak az iszlám keretein belül előírt jogok illetik meg. A résztvevőket „iszlámellenességgel” vagy azzal vádolják, hogy külföldről finanszírozzák őket, egy tavalyi iszlámábádi rendezvényen pedig nőgyűlölő szélsőségesek aktivistákra támadtak.

Pakisztán vezetése lesz a következő, aki normalizálja a kapcsolatait Izraellel?

A hírek szerint pakisztáni és izraeli köztisztviselők titkos tárgyalásokon vettek részt.