Pakisztán vezetése lesz a következő, aki normalizálja a kapcsolatait Izraellel?

A hírek szerint pakisztáni és izraeli köztisztviselők titkos tárgyalásokon vettek részt.

Pakisztán lehet a következő ország a sorban, amely rendezi kapcsolatait Izraellel – írja a Jerusalem Post.

Az izraeli lap információi szerint diplomáciai körökben egyre több pletyka szól arról, hogy Pakisztán lehet a következő, ami megegyezést köt a zsidó állammal. Ezt erősítette meg Noor Dahri a brit székhelyű Islamic Theology of Counter Terrorism agytröszt vezetője.

Noor Dahri izraeli forrásokra hivatkozva számolt be a titkos találkozóról közösségi oldalán. Dahri szerint a pakisztáni miniszterelnök, Imran Khan egyik fő tanácsadóját küldte tárgyalni Tel Avivba.

Pakisztán nyíltan támogatja a palesztinok önállósodási törekvéseit, és az ország vezetői is azt az üzenetet közvetítik a nép felé, hogy az önálló Palesztin állam létrejötte szükséges ahhoz, hogy kibéküljenek Izraellel.

Viszont az amerikaiak által tető alá hozott Ábrahám-megállapodásokban részt vevő arab államok nyomást gyakorolhatnak Pakisztánra a békülés érdekében.

Az arab államok érdeke, hogy Pakisztán szakítson Törökországgal és Iránnal, ráadásul India is egyre jobb kapcsolatot ápol az Egyesült Arab Emírségekkel, Szaúd-Arábiával és Izraellel, ezért Pakisztánnak is szüksége lehet a szövetségükre.

Dahri szerint Szaúd Arábia az Egyesült Arab Emírségeken keresztül gyakorolhat nyomást Pakisztánra, ahol rengeteg pakisztáni vendégmunkás dolgozik.

A pakisztáni vezetők abban reménykedhetnek, hogy esetleges Izraellel kötött békemegállapodás újra beindíthatja Szaúd-Arábia anyagi támogatását és olajexportját Pakisztán felé.

Az izraeli hírszerzési miniszter, Eli Cohen korábban beszélt arról, hogy további országok köthetnek békét Izraellel a közeljövőben, de Ománt és Indonéziát említette, Pakisztánt nem.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Omán és Indonézia is békét köthet Izraellel

Bővülhet az Ábrahám-megállapodás, januárban Mike Pence amerikai alelnök is Izraelbe látogat.